Δήλωση μετά το πέρας της συνάντησής μου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδη

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είχα τη χαρά σήμερα να ξαναδώ τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, φίλο μου, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον οποίο, όπως πρόσφατα είπα στη Βουλή των Ελλήνων, αυτό το διάστημα τον έχω δει ούτως ή άλλως άπειρες φορές, οι οποίες συνεχίζουν και αυξάνονται. Είχα τη χαρά να τον ενημερώσω δια ζώσης -γιατί στο τηλέφωνο μιλάμε συχνότατα- για τα αποτελέσματα της περιοδείας στον Κόλπο, αλλά και τα αποτελέσματα της σημερινής επίσκεψης και στη Λιβύη και στην Αίγυπτο.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε για την προετοιμασία της υπογραφής του EastMed στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου και γενικά, να ανταλλάξουμε απόψεις για τον καλύτερο συντονισμό μας, για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε, που είναι -όπως καλά ξέρετε- μέσα στο πλαίσιο, πάντοτε, του Διεθνούς Δικαίου. Και όπως πολύ σωστά είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, χωρίς να αποκλείουν κανέναν. Όλες οι χώρες οι οποίες αντιλαμβάνονται το Διεθνές Δίκαιο ως το φυσικό περιβάλλον [τους], είναι καλοδεχούμενες να συμμετάσχουν στις κοινές μας πρωτοβουλίες. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ, είναι πολύ μεγάλη η χαρά κάθε φορά που πατάω το χώμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Erdogan σήμερα, όχι μόνο επέμεινε ότι θα εφαρμοστούν τα δύο μνημόνια και το μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες αλλά αμφισβήτησε και το νομικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου. Έχετε κάποιο σχόλιο γι’ αυτό;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες είναι επαρκείς για να απαντούν σε κάθε αυθαίρετη τοποθέτηση, δήλωση ή συμπεριφορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Δένδια, εκτιμάτε ότι η υπογραφή των διακρατικών συμφωνιών για τον EastMed είναι μια πρώτη διπλωματική απάντηση και αντίδραση προς την Άγκυρα και το πώς η ίδια προσπαθεί να αντιδράσει κατά το δοκούν […]

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Συμφωνούμε με τον κ. Υπουργό ότι αυτό το οποίο κάνουμε δεν είναι αντίδραση σε κάποιον άλλον. Είναι η προσπάθεια να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών των χωρών μας, να βελτιώσουμε τις οικονομίες μας, να δώσουμε λύσεις και o EastMed είναι μια μεγάλη ενεργειακή ενίσχυση στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που πάντα λέω, τις πρωτοβουλίες μας δεν τις βλέπουμε σαν πρωτοβουλίες που απευθύνονται εναντίον κάποιου άλλου. Τις βλέπουμε σαν θετικά βήματα και προσκαλούμε τον οποιονδήποτε να συμμετάσχει εφόσον συμφωνεί με το ευρύτερο πλαίσιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει κάτι νεώτερο όσον αφορά την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με την Αίγυπτο, αν θυμάμαι καλά, στις 8 Ιανουαρίου υπάρχει συνάντηση των τεχνικών επιτροπών. Από εκεί και πέρα, είναι όλα ανοιχτά και προς συζήτηση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο