Δήλωση μετά το πέρας της συνάντησής μου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας, Gabrielius Landsbergis

Αγαπητέ Gabrielius, αποτελεί μεγάλη ευχαρίστηση για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Βίλνιους και οφείλω να πω ότι είχε καθυστερήσει πολύ μια επίσκεψη Έλληνα Υπουργού στο Βίλνιους.

Δεν υπάρχουν ζητήματα που να μας χωρίζουν, ούτε διμερείς διαφορές που πρέπει να συζητηθούν. Αντίθετα έχουμε πολλά που μας ενώνουν, που μας φέρνουν κοντά και πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί.

Αν και γεωγραφικά απέχουμε αρκετά, μοιραζόμαστε ωστόσο την κοινή μοίρα ότι και οι δύο χώρες μας βρίσκονται στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και υπάρχουν πολλά ζητήματα στα όρια της ΕΕ, στα σύνορα της Ένωσής μας, τα οποία και συζητήσαμε σήμερα. Κάποια από αυτά τα συζητήσαμε ήδη και θα τα συζητήσουμε και διεξοδικότερα αργότερα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου.

Ξεκινήσαμε με το μεταναστευτικό. Αν μου επιτρέπεται να το επαναλάβω εδώ, ευρισκόμενος μαζί με τον ομόλογό μου, μπορούμε να βοηθήσουμε την Λιθουανία με οποιονδήποτε τρόπο. Διαθέτουμε την εμπειρία ενός μεγαλύτερου γείτονα που εργαλειοποίησε το φαινόμενο της μετανάστευσης και ώθησε τις μεταναστευτικές ροές προς τα σύνορα της ΕΕ. Μπορούμε λοιπόν να φανούμε χρήσιμοι με την εμπειρία μας, αγαπητέ Gabrielius. Και αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε, παρακαλώ να μας ενημερώσετε. Μπορούμε να διαθέσουμε ανθρώπους, να μοιραστούμε τεχνογνωσία, επίσης μπορούμε να φέρουμε το ζήτημα στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών [της ΕΕ], να το αντιμετωπίσουμε ως ευρωπαϊκό πρόβλημα, επειδή αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Συζητήσαμε τις οικονομικές σχέσεις μας. Θέλω να είμαι ειλικρινής και ανοικτός: δεν είμαστε ευτυχείς για το επίπεδο της οικονομικής συνεργασίας μας. Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα. Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες, όπως η Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών ή η μεταξύ μας σιδηροδρομική σύνδεση, που θα συνέβαλλαν στην ενίσχυση των οικονομικών μας σχέσεων.

Επιπλέον, οι πρωτοβουλίες αυτές θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε και τα ενεργειακά ζητήματα, τα οποία αναμένεται να συζητήσουμε κατά τη διάρκεια του γεύματος. Με ποιόν τρόπο δηλαδή θα μπορούσαμε να διαφοροποιήσουμε τις πηγές ενέργειας μας. Και υπάρχει ένα ζήτημα, που επίσης θα θίξω κατά τη διάρκεια του γεύματος και ελπίζω ότι δεν θα «μας κόψει την όρεξη». Πρόκειται για τον πυρηνικό σταθμό του Astravets. Επιδεικνύουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας. Πρέπει να σας πω ότι είμαι αρκετά μεγάλος και θυμάμαι τί σημαίνει να προκαλείται πυρηνικό ατύχημα στη γειτονιά σου. Λοιπόν, αντιμετωπίζουμε παρόμοιο πρόβλημα με τον πυρηνικό σταθμό του Akkuyu. Και οι δύο περιπτώσεις συσχετίζονται με ρωσική τεχνολογία και θα θέλαμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα από κοινού. Να δούμε πώς θα προχωρήσει το θέμα των πυρηνικών σταθμών στην ΕΕ και αν μπορούν να κατασκευαστούν με τρόπο που να μας σώζει εάν συμβεί ατύχημα στις γειτονικές χώρες.

Επίσης, συζητήσαμε εν συντομία τη σχέση μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο Erdoğan στις Βρυξέλλες. Ο δικός σας Πρόεδρος συναντήθηκε επίσης χθες με τον Πρόεδρο Erdoğan. Πρέπει να πω ότι η συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού Kυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου Erdoğan ήταν μια συνάντηση που έσπασε τον πάγο, αλλά δεν επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι διαφορές είναι εκεί, οι διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν και είναι μεγάλες και σημαντικές.

Συζητήσαμε επίσης το ζήτημα της Λευκορωσίας και την υπόθεση του αεροπλάνου που ξεκίνησε από την Αθήνα και αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ. Αυτό ήταν, κατά τη γνώμη μας εντελώς απαράδεκτο. Και επιτρέψτε μου να επαναλάβω εδώ στο Βίλνιους ότι δεν πρόκειται να το ξεχάσουμε. Θα συντονιστούμε και θα συνεργαστούμε. Πρόκειται για ένα τεράστιο ζήτημα. Πρόκειται για πειρατεία και θα την αντιμετωπίσουμε αναλόγως.

Υπάρχουν πολλά ακόμη πράγματα για να συζητήσουμε, αλλά αγαπητέ Gabrielius, σας ευχαριστώ για αυτή τη μεγάλη ευκαιρία να βρίσκομαι σήμερα στο Βίλνιους.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο