Δήλωση μετά το πέρας των επαφών μου στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Την περασμένη εβδομάδα μετέβην στην Νέα Υόρκη για τις ανάγκες της 76ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κατά την παραμονή μου εκεί, συνόδευσα τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στις επαφές του με ομολόγους άλλων χωρών, καθώς και στη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης, είχα μεγάλο αριθμό επισήμων συναντήσεων, 17, αλλά και πολλών ανεπισήμων, καθώς επίσης και τριμερών και πολυμερών συναντήσεων.

Κατ’ αρχήν, με παραδοσιακούς φίλους και συμμάχους. Την Κύπρο, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, την Αρμενία και την Σερβία.

Αλλά και με χώρες με τις οποίες η Ελλάδα δεν διατηρεί παραδοσιακές σχέσεις. Από την Αφρική. Την Αλγερία, την Γκάμπια, την Γκαμπόν, την Ρουάντα, την Γκάνα και την Αγκόλα.

Από την Λατινική Αμερική. Την Κόστα Ρίκα, τον Παναμά, και το Μεξικό.

Από την Ασία. Τις Μαλδίβες, τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και Υπουργό Εξωτερικών της χώρας αυτής, καθώς και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κιργιζίας.

Επίσης με τους Γενικούς Γραμματείς του Αραβικού Συνδέσμου και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Σκοπός όλων αυτών των συναντήσεων είναι να ανοίξουμε και νέους διαύλους επικοινωνίας.

Με χώρες που έχουν ρόλο στα διεθνή δρώμενα.

Τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όσο και γενικά στο παγκόσμιο στερέωμα.

Με ορισμένες μάλιστα χώρες, όπως η Αγκόλα, η Γκάμπια, η Γκαμπόν, η Γκάνα και η Ρουάντα δεν είχε υπάρξει ποτέ στην ιστορία μας επαφή μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών.

Αλλά, οι επαφές αυτές εντάσσονται και στο πλαίσιο μιας ευρύτερης δικής μας στρατηγικής.

Αρκετές από τις χώρες των οποίων συνάντησα τους Υπουργούς είναι Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι σήμερα, έχω συναντηθεί με τους ομολόγους μου από 12 από τις 15 συνολικά χώρες που είναι μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης συναντήθηκα με Υπουργούς Εξωτερικών χωρών που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε περιφερειακές οργανώσεις, όπως η Γαλλοφωνία, της οποίας η Ελλάδα έχει καταστεί πλήρες μέλος.

Αλλά και ο Οργανισμός Λουζόφωνων χωρών, στον οποίο, από τον περασμένο Ιούλιο, η Ελλάδα συμμετέχει ως παρατηρητής.

Μέσω των πρόσφατων επαφών, προσβλέπουμε στην σύνδεση της Ελλάδας και με άλλους περιφερειακούς οργανισμούς, όπως η SICA, που αφορά τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, στην οποία παρεμπιπτόντως ήδη έχει καθεστώς παρατηρητή η Τουρκία.

Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι η Ελλάδα έχει θέσει υποψηφιότητα για εκλογή ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26. Και όλες αυτές οι επαφές ήταν προσπάθεια να υποστηριχθεί η υποψηφιότητά μας. Είναι πολύ σημαντικό η φωνή της πατρίδας μας να ακούγεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Όμως, για να το πετύχουμε αυτό, η χώρα μας πρέπει, τηρουμένων των αναλογιών, να ανοίξει τους ορίζοντες της.

Θα ήθελα να σας πω ότι στις επαφές μου δεν μίλησα μόνο για την Τουρκία. Είχα εκτενείς συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ιδιαίτερα υπό το φως των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, για τον ρόλο των γυναικών στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, για την ελευθερία του τύπου.

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζω, εντός των επόμενων μηνών, να επισκεφθώ πολλές χώρες της Αφρικής, της Ασίας, και της Ωκεανίας, αλλά και χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Συναντήθηκα επίσης – έχει γίνει ήδη γνωστό- ιδιωτικά με την Αμερικανίδα Υφυπουργό, την κα Victoria Nuland. Συζητήσαμε για την επόμενη επίσκεψη μου στην Ουάσιγκτων στις 14 Οκτωβρίου, για τον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, καθώς βεβαίως, όπως καταλαβαίνετε, και για την Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω και με άλλους αξιωματούχους. Με τον Πρόεδρο της Γερμανίας, με τον Καγκελάριο της Αυστρίας, με την Πρωθυπουργό του Μπαγκλαντές, με την Σουηδή και τον Ρουμάνο Υπουργό Εξωτερικών και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Επίσης, είχα την ευκαιρία να συζητήσω εκτενώς με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. LeDrian, τον οποίο θα χαρώ να τον δω και αύριο, στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Παρίσι, όπου θα συμμετάσχω στις διμερείς επαφές του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε όλους τους συνομιλητές μου επεσήμανα ότι η Τουρκία έχει πλέον ξεφύγει από το πλαίσιο της λογικής. Υπογράμμισα, όμως, ότι σε κάθε προκλητική ενέργεια η Ελλάδα απαντά με σύνεση και με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Επανέλαβα ότι η Ελλάδα επιθυμεί την διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο, όμως, πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου.
Ήταν ενθαρρυντικό ότι έλαβα σαφή μηνύματα στήριξης, αλλά και κατανόησης, ακόμα και από τους πιο δύσπιστους εταίρους. Βεβαίως, η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί. Επενδύοντας στις σχέσεις που έχουμε ήδη αναπτύξει. Αλλά και χτίζοντας νέους δεσμούς.

Η Ελλάδα οφείλει να ξεφύγει από το στερεότυπο ενός Βαλκανικού τουρκο-κεντρικού επαρχιωτισμού στην Εξωτερική της Πολιτική.

Πρέπει να ανοίξουμε τα φτερά μας στην νέα πραγματικότητα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο