Δήλωση πριν τη συνάντηση με το Μέλος του Γερμανικού Κοινοβουλίου και Εκπρόσωπο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Nils Schmid

Εάν θυμάμαι καλά, έχουμε συναντηθεί στο Βερολίνο πέρυσι. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας εν μέσω των περιορισμών της πανδημίας. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να συναντηθώ και να συζητήσω μαζί σας, αλλά και να μεταδώσω το αισιόδοξο μήνυμα ότι εξερχόμαστε από την κρίση της πανδημίας. Έχει δημιουργηθεί ένας ασφαλής θάλαμος στην ΕΕ, εντός του οποίου μπορούμε να επικοινωνούμε. Αυτό είναι ένα ακόμη αισιόδοξο μήνυμα.

Οφείλω να σας πω ότι ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσουμε το κόμμα σας – εκπροσωπείτε ένα ιστορικό κόμμα – κανείς δεν μπορεί ποτέ να το ξεχάσει. Και εμείς, οι Έλληνες, δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε τη βοήθεια που έδωσαν οι Helmut Schmidt και Willy Brandt στον Κωνσταντίνο Καραμανλή κατά τη διαδικασία της ένταξής μας [στην ΕΕ].

Οφείλω να πω ανοιχτά ότι εάν ο Helmut Schmidt δεν είχε επιδείξει κατανόηση, η Ελλάδα δεν θα είχε γίνει μέλος της ΕΕ το 1981. Γι’ αυτό θυμόμαστε πάντα με ευγνωμοσύνη τη συμβολή σας εκείνη την περίοδο.

Ωστόσο, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη βαθιά απογοήτευσή μας για το ρόλο του SPD όσον αφορά τα ψηφίσματα για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Όπως γνωρίζετε, τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και εγώ έχουμε μιλήσει πολλές φορές σχεδόν στους πάντες στη Γερμανία για την αναγκαιότητα να διατηρηθεί η ισορροπία στο Αιγαίο.

Και αυτό είναι πηγή σοβαρής ανησυχίας για εμάς. Μπορούμε όμως, το ζήτημα αυτό να το συζητήσουμε λεπτομερέστερα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο