Δήλωση πριν τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken

Παραβρέθηκα χθες σε μια εξαιρετική συνάντηση με τον Πρόεδρο Biden και, αν μου επιτρέπετε να πω, σε μια ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον του Κογκρέσου σήμερα.

Προσβλέπω σε μία συζήτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Είναι χρήσιμο να ανταλλάξουμε απόψεις και να εξετάσουμε τι θα πράξουμε περαιτέρω.

Επίσης, θα σας ενημερώσω για την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και θα εξετάσουμε πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να έχουν εντονότερη παρουσία στην περιοχή. Το σχήμα 3+1, για παράδειγμα, έχει τεράστια σπουδαιότητα για εμάς και θα ήθελα να συζητήσουμε τρόπους ενίσχυσής του.

Επίσης, θα συζητήσουμε για τις προκλήσεις που απειλούν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Θα έλεγα ότι είναι σημαντικό για εμάς οι Ηνωμένες Πολιτείες να κατανοήσουν ότι δεν πρέπει να αφεθεί κανένα περιθώριο στις αναθεωρητικές δυνάμεις να αποπειραθούν να μεταβάλουν αυτή τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνετε και, αν μου επιτρέπετε να πω, είναι υπέροχο που σας βλέπω να έχετε αναρρώσει από τον COVID.

Μετάβαση στο περιεχόμενο