Δήλωση πριν την έναρξη της τακτικής ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Α. Γεννηματά

Την ενημέρωση, όπως πάντα, θα την κάνει ο κ. Γεννηματάς. Εγώ θα σας διαβάσω απλώς ένα κείμενο το οποίο αποτελεί σχόλιο επί του κειμένου του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης.

Η ανάρτηση της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Τουρκίας – Λιβύης στην ιστοσελίδα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας.
Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών επιβεβαιώνει ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών.
Πέραν των ουσιαστικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον είναι δηλωτική, εσκεμμένης πρόκλησης έντασης τόσο σε διμερές, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα.

Μάλιστα ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρει σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ότι το μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι “παράξενο”, καθώς η Λιβύη δεν έχει – ανοίγω εισαγωγικά – «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία.

Πρόκειται για τον επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, ο οποίος, όπως γνωρίζετε, την Τετάρτη θα είναι στην Αθήνα. Τόνισε, επιπλέον, ότι ο Πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει το κείμενο αυτό. Με λύπη μου σας ανακοινώνω ότι, κατά συνέπεια των ανωτέρω, σήμερα το πρωί ο Λίβυος Πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο Υπουργείο, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του εδόθη διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα. Ως προς αυτό, θα ήθελα να σας διευκρινίσω τα εξής: η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης. Ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους τους οποίους είχαμε θέσει. Το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του Υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης. Είναι ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος παρέσχε το Σεπτέμβρη στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.Η απέλαση δεν αποτελεί διακοπή των διπλωματικών μας σχέσεων.

Μετάβαση στο περιεχόμενο