Δήλωση σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Ακτή του Ελεφαντοστού

Είχα τη μεγάλη χαρά να βρεθώ σήμερα στην πρώτη επίσκεψη ως Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της χώρας και με την Υπουργό Εξωτερικών. Είχαμε μακρές συνομιλίες, η Ακτή του Ελεφαντοστού για την Ελλάδα έχει ισχυρά στοιχεία ενδιαφέροντος. Καταρχάς είναι μια από τις πρώτες χώρες που κύρωσε τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS, και είναι μια χώρα η οποία επίσης ανήκει στην ομάδα των φίλων της UNCLOS, άρα υπάρχει μαζί μας ένα μεγάλο πεδίο συνεργασίας. Επίσης, είναι μια χώρα που έχει καταδικάσει ξεκάθαρα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πιστεύει στο Διεθνές Δίκαιο, πιστεύει στην εδαφική ακεραιότητα, και στην ισότητα και την ανεξαρτησία των Κρατών.

Από εκεί και πέρα, επίσης, μας ενδιαφέρει η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στον Κόλπο της Γουινέας ο οποίος συνορεύει με την Ακτή του Ελεφαντοστού και από τον οποίο διέρχεται ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής ναυτιλίας, όσο και η κατάσταση ασφαλείας στο Σαχέλ. Γενικά, προσβλέπουμε σε εμβάθυνση των σχέσεων με την Ακτή του Ελεφαντοστού, επαναλαμβάνω από τις σημαντικότερες χώρες στη Δυτική Αφρική.

Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ, η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει ακόμη και τα αλιευτικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Τι είναι αυτό που σας έκανε σήμερα να απευθυνθείτε και να καταγγείλετε αυτή τη στάση στην Ευρώπη.

Υπουργός: Εκείνο που περιέγραψα στην επιστολή στο Josep Borrell είναι μια πραγματική κατάσταση. Και επειδή το ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων δεν είναι ζήτημα μόνο των χωρών, είναι κυρίως ευρωπαϊκό ζήτημα, θεώρησα ότι έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια πρακτική, η οποία δημιουργεί προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά βλάπτει, νομίζω, συνολικά και το ευρωπαϊκό περιβάλλον και προσβάλλει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Νομίζω ότι η επιστολή αυτή μπορεί να λειτουργήσει προς την πλευρά της Τουρκίας σαν ένα σημάδι ότι η ανοχή ορισμένων πραγμάτων προσεγγίζει το τέλος της.

Μετάβαση στο περιεχόμενο