Δήλωση σε δημοσιογράφους κατά την άφιξη στην Υπουργική Σύνοδο των ΥΠΕΞ της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Καταλήγει σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη η Προεδρία μας για τη Διαδικασία Συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η ατζέντα μας ήταν σαφής. Είναι η ατζέντα που έχουμε πάντα: Η ευρωπαϊκή προοπτική, οι ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η σταθερότητα, η οικονομική ανάπτυξη.

Είναι μεγάλη μας χαρά να φιλοξενήσουμε τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις πάγιες ελληνικές θέσεις και, νομίζω, να κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά συμβατό με την εξωτερική μας πολιτική όπως αυτή αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπουμε, κύριε Υπουργέ, ότι τις τελευταίες ημέρες εκπονείται συστηματικά ένα αναθεωρητικό αφήγημα από την τουρκική πλευρά με αλλεπάλληλες δηλώσεις στο ανώτατο επίπεδο. Με κορωνίδα όλων την αποστρατικοποίηση, αυτό το παράνομο αίτημα για αποστρατικοποίηση των νησιών συνδέοντας το, μάλιστα, με την εθνική κυριαρχία. Ποιά είναι τα δικά μας επόμενα βήματα, τόσο στο πεδίο όσο και στη διπλωματία κυρίως;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι η ελληνική πλευρά έχει δώσει ένα σαφές δείγμα γραφής. Εμείς δεν πρόκειται να συνεισφέρουμε με υβριστικές δηλώσεις, με παράτυπες, παράνομες, παράλογες διεκδικήσεις με ισχυρισμούς πέραν των ορίων του Διεθνούς Δικαίου σε μία διαρκή κλιμάκωση με τη γείτονα Τουρκία. Εμείς πάντοτε προσβλέπουμε στην επίλυση όλων των διαφορών μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, με σαφή προτεραιότητα την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών. Αυτό που έχει σημασία, νομίζω, για την Ευρώπη, για τον κόσμο, είναι να γίνει αντιληπτό ότι οι αναθεωρητισμοί δεν οδηγούν πουθενά. Νομίζω αυτό είναι το μεγάλο δίδαγμα που προκύπτει από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε πάνω στην πραγματική βάση των προβλημάτων, δηλαδή τη δημιουργία ευμάρειας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς. Επαναλαμβάνω, η Ελλάδα δεν πρόκειται με διαρκείς δηλώσεις να τροφοδοτήσει την κλιμάκωση αυτή της έντασης. Κινούμαστε σε μία άλλη αντίληψη και σε μία άλλη λογική.

Μετάβαση στο περιεχόμενο