Δήλωση σε δημοσιογράφους μετά το πέρας των επαφών στην Ιαπωνία

Η σημερινή επίσκεψη στην Ιαπωνία ήταν μια εξαιρετικά επιτυχημένη επίσκεψη, κατά την άποψή μου.

Είχα την ευκαιρία μακράς ανταλλαγής απόψεων με τον Ιάπωνα ομόλογό μου, Yoshimasa Hayashi, μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες εδώ και λίγες μέρες, στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών ΝΑΤΟ. Κατ’ αρχάς, για την Ουκρανία, όπου επέδειξε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική ομογένεια στην Μαριούπολη και την Οδησσό. Αναλύσαμε τις ευρύτερες συνέπειες της ρωσικής εισβολής. Αλλά είχαμε και την ευκαιρία να μιλήσουμε για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, για τη συνεργασία που έχουμε καθιερώσει, για τη συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών σχετικά με την ανάλυση θεμάτων για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS. Και από εκεί και πέρα, τις διμερείς μας σχέσεις και τη δυνατότητα ανάπτυξής τους στο προσεχές μέλλον.

Είχα, επίσης, την ευκαιρία να του διαβιβάσω πρόσκληση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Αθήνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ακούσαμε στις δηλώσεις σας να αναφέρεστε πολύ συχνά, και εσείς και ο Ιάπωνας ομόλογός σας, στον αναθεωρητισμό, τον οποίο καταδικάζετε. Επίσης, θέλω να ρωτήσω, πώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών με δεδομένο ότι αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις σε ό,τι αφορά την αμφισβήτηση κυριαρχικών τους δικαιωμάτων που προέρχονται από το Δίκαιο της Θάλασσας;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Ιαπωνία είναι μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση. Είναι μία νησιωτική χώρα, μία χώρα η οποία έχει υπογράψει την UNCLOS, μία χώρα η οποία ανήκει στην Ομάδα Χωρών Φίλων της UNCLOS, και κάτι που, ίσως, θα διαφεύγει της προσοχής της ελληνικής κοινωνίας: ότι η Ιαπωνία είναι μία χώρα, η οποία επίσης υπέγραψε το 1923 τη Συνθήκη της Λωζάννης. Yπ’ αυτή την έννοια, λοιπόν, είναι μία χώρα που, αν λάβει κανείς υπόψη το πολύ μεγάλο μέγεθός της, είναι απαραίτητος συνομιλητής στα θέματα του Δικαίου της Θάλασσας, στα θέματα της σταθερότητας και στην καταπολέμηση του αναθεωρητισμού, δηλαδή στην προσήλωση στις Συνθήκες και τα σύνορα που οι Συνθήκες αυτές καθορίζουν.

Αυτός είναι ο κοινός μας τόπος, όταν και οι δύο καταδικάζουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά, αυτός είναι ο κοινός μας τόπος και όταν συζητάμε για την παγκόσμια σταθερότητα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο