Δήλωση σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της επίσκεψης στην Γκάνα

Η ημέρα ξεκίνησε με ένα συγκινητικό τρόπο, την επίσκεψη στο ελληνικό σχολείο του Αγίου Νικολάου. Μετά είχα τη διμερή συνάντηση με την ομόλογό μου, Υπουργό Εξωτερικών της Γκάνας.

Ως γνωστόν, η Γκάνα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2022 – 23. Υπήρχαν πάρα πολλά θέματα τα οποία συζητήσαμε. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι υποχρεώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν ένα από αυτά.

Η Γκάνα, γενικά, είναι ένας φυσικός εταίρος της Ελλάδας. Είναι μια χώρα η οποία έχει υπογράψει τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS, είναι μέλος της Ομάδας των Φίλων της UNCLOS. Είναι μια χώρα η οποία εκφράζει τη σταθερότητα και την αφοσίωση στο Διεθνές Δίκαιο στη Δυτική Αφρική. Μια χώρα που πιστεύει στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών.

Επίσης, είχα την ευκαιρία να προωθήσω τις ελληνικές επενδύσεις στη Γκάνα. Η Δυτική Αφρική είναι ένα παράθυρο εισόδου στην πιο γρήγορα μεγεθυνόμενη οικονομία στον κόσμο, σε μια περιοχή που επίσης έχει την μεγαλύτερη πληθυσμιακή ανάπτυξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Υπουργέ, πριν από δύο ημέρες υπήρξε απόφαση του Δικαστηρίου της Τρίπολης με την οποία παγώνει το δεύτερο τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο”, υιοθετώντας μάλιστα την επιχειρηματολογία της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της ΕΕ. Παρόλα αυτά, ο κ. Dbeibah φαίνεται να καθησυχάζει τον κ. Çavuşoğlu, σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και θα υλοποιηθεί κανονικά. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχάς, θα κράταγα πολύ μικρό καλάθι σε ό,τι προέρχεται από την τουρκική πλευρά σαν πληροφορία. Από εκεί και πέρα, όμως, μια γενική τοποθέτηση θα ήταν ότι μια προσωρινή κυβέρνηση, νομίζω, δεν μπορεί να σχολιάζει αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αυτό τουλάχιστον ισχύει σε όλες τις προηγμένες χώρες. Και, μάλιστα, σε μια υπόθεση η οποία επίσης κρίνεται από ένα Ανώτερο Δικαστήριο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο