Δήλωση σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της επίσκεψης στην Αλβανία

Σήμερα εδώ στα Τίρανα τελειώνει η περιοδεία μου στα Δυτικά Βαλκάνια. Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ το πρωί με την ομόλογό μου, την Αλβανίδα Υπουργό Εξωτερικών, και το μεσημέρι είχε την ευγένεια να μου παραθέσει γεύμα ο Πρωθυπουργός, Edi Rama. Είχαμε τη δυνατότητα και με τους δύο συνομιλητές μου αφενός μεν να αναλύσουμε την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, τα προβλήματα που υπάρχουν στο βόρειο Κόσοβο, αλλά επίσης να αναφερθούμε και στις διμερείς μας σχέσεις.

Όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, νομίζω ότι τοποθετήθηκα αναλυτικά στη συνέντευξη που έδωσα μαζί με την ομόλογό μου στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Θέλω όμως να κάνω μια καταληκτική παρατήρηση μετά το γεύμα μου με τον Πρωθυπουργό. Η Αλβανία έχει κάνει μια βασική επιλογή. Η επιλογή της είναι να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να κάνει αυτό το οποίο είναι αυτονόητο, να τοποθετηθεί στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Και εμείς οι Έλληνες εκεί πιστεύουμε ότι ανήκει. Όμως αυτό συνεπάγεται και μια σειρά από παραμέτρους. Οι παράμετροι αυτές, τις οποίες η αλβανική πλευρά πρέπει να αποφασίσει, πρέπει να υπηρετούν το βασικό της αφήγημα.

Και να ξεκαθαρίσω και κάτι άλλο. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Τουρκία καθεαυτή. Ούτε έχει κανένα ζήτημα με το να συνεργάζονται με την Τουρκία. Αλλά όμως έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, όπως και με κάθε αναθεωρητισμό. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε παράμετρος πρέπει αφενός μεν να υπηρετεί την Ευρωπαϊκή ιδέα, αφετέρου να μην επιτρέπει την εκδήλωση αναθεωρητισμών στην περιοχή.

Μετάβαση στο περιεχόμενο