Δήλωση σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συμμετοχής σε πάνελ συζήτησης που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο Juraj Dobrila της Πούλα

Κατ’ αρχάς, επιτρέψτε μου να πω ότι αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου. Κατάγομαι από την Κέρκυρα, ένα νησί επίσης στο νότιο τμήμα της Αδριατικής, ένα νησί του Ιονίου, και η Πούλα είναι πολύ κοντά σε αυτό που νιώθω σπίτι μου. Τόσο ως προς το φυσικό τοπίο, όσο και ως προς την αρχιτεκτονική.

Λοιπόν, Gordan, σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή να βρίσκομαι εδώ σήμερα. Είναι επίσης μεγάλη χαρά να λαμβάνω μέρος σε αυτή τη συζήτηση με φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Πούλα για την άμυνα και την ασφάλεια, ουσιαστικά δηλαδή για το μέλλον της Ευρώπης: το κοινό μας σπίτι, το κοινό μας μέλλον, το κοινό μας πεπρωμένο.

Ήταν ένας εξαιρετικά σημαντικός και γόνιμος διάλογος γιατί μας έδωσε την ευκαιρία να αναφερθούμε διεξοδικά σε όλα τα θέματα άμυνας και ασφάλειας. Όχι μόνο την άμυνα με την στενή έννοια, αλλά και προκλήσεις όπως η πανδημία, οι υβριδικές απειλές, η κυβερνοασφάλεια, η νόμιμη και παράτυπη μετανάστευση, η εργαλειοποίηση της μετανάστευσης από διάφορες χώρες και δρώντες στην περιοχή, προκειμένου να ασκηθεί πίεση σε χώρες της ΕΕ και στην ίδια την ΕΕ.

Θεωρώ ότι, εάν θέλουμε να έχουμε τύχη ως Ευρώπη στο μέλλον, πρέπει να διεξάγουμε αυτόν τον διάλογο με τη νέα γενιά.

Οπότε, οφείλω να πω αγαπητέ μου Gordan, έπραξες το σωστό. Και αν μου επιτρέπετε, θα μιμηθώ το λαμπρό σας παράδειγμα.

Ευχαριστώ πολύ για την τιμή και την ευκαιρία που μου δώσατε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο