Δήλωση σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου, Sameh Shoukry

Είχα μία μακρά συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, τον φίλο μου Sameh Shoukry.

Καταρχήν, μετέφερα προς τον Πρόεδρο Sisi τους θερμούς και εγκάρδιους χαιρετισμούς του Έλληνα Πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη. Από κει και πέρα, συζητήσαμε για την κρίση στην Ουκρανία, τα πολύ μεγάλα προβλήματα της επισιτιστικής κρίσης που δημιουργείται σαν επακόλουθο της ενεργειακής κρίσης.

Συζητήσαμε πώς αυτή επηρεάζει και την αιγυπτιακή οικονομία. Όπως ξέρετε, η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον για τη σταθερότητα και την πρόοδο της Αιγύπτου, την θεωρεί ως έναν από τους πιο σημαντικούς, στρατηγικούς της συμμάχους.

Συζητήσαμε αναλυτικά για τη Λιβύη, την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την ύπαρξη δύο πρωθυπουργών, του κ. Dbeibeh και του κ. Βashagha, και πώς μπορούμε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ώστε η Λιβύη να οδηγηθεί τελικά σε εκλογές.

Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την ανάγκη να επιβληθεί η νομιμότητα και το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Επίσης, ο κ. Shoukry είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει για τις συνομιλίες που είχε στη συνάντηση της ερήμου Negev, όπου παρίστατο -όπως ξέρετε- και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Blinken.

Τον ευχαρίστησα για τη βοήθεια που η Αίγυπτος παρείχε στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και συνεννοηθήκαμε ώστε η Ελλάδα να ορίσει έναν Ειδικό Απεσταλμένο, ο οποίος θα μπορεί να αντιμετωπίζει τα θέματα που η Τουρκία θέτει στο πλαίσιο αυτού του οργανισμού, σε συνεργασία με φιλικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, που βλέπουν καθαρά τα κίνητρα της Τουρκίας πίσω από τα σχέδια αποφάσεων, τα οποία καταθέτει.

Επίσης, τον συνεχάρην για την Προεδρία της Αιγύπτου στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή. Η Ελλάδα θα συμμετέχει με κάθε τρόπο. Όπως ξέρετε, παρότι είμαστε μία συντηρητική κυβέρνηση, είμαστε επίσης μία πράσινη κυβέρνηση. Τα ζητήματα του περιβάλλοντος έχουν τεράστια σημασία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Υπουργέ, αναφερθήκατε σε αυτή τη Διάσκεψη, η οποία έγινε στην Έρημο Negev με τη συμμετοχή έξι Υπουργών Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων και του κ.Blinken. Βλέπουμε ότι η κρίση στην Ουκρανία επηρεάζει και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό οδηγεί σε αναπροσαρμογή των ελληνικών στόχων στην εξωτερική πολιτική στην περιοχή αυτή;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κοιτάτε, οι ελληνικοί στόχοι είναι πάντα σταθεροί και είναι στόχοι απόλυτοι: σταθερότητα, ασφάλεια, σεβασμός της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών. Όμως, δεν σας κρύβω ότι μια μεγάλη διεθνής κρίση, όπως αυτή που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οδηγεί στην ανάγκη πολλές φορές να αναθεωρηθούν τακτικές και να δούμε από την αρχή διάφορα θέματα. Αυτό συμβαίνει και τώρα. Αλλά πάντως, θέλω να επαναλάβω ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι μια εξωτερική πολιτική αρχών. Αυτές τις αρχές θα συνεχίζουμε να πρεσβεύουμε και να υποστηρίζουμε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο