Σήμερα είχα τη χαρά και την τιμή εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας να υπογράψω εδώ στην Πνομ Πενχ τη Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Συμφώνου των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, δηλαδή του ASEAN, ενός χώρου άνω των εξακοσίων εκατομμυρίων ανθρώπων με Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν άνω των τριών τρισεκατομμυρίων και με θέσεις απολύτως συμβατές με τις Ελληνικές θέσεις στα θέματα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Νομίζω ότι είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα σε μία ελληνική εξωτερική πολιτική την οποία έχουν χαρακτηρίσει ως πολιτική πέρα του γνωστού ορίζοντα.
Από εκεί και πέρα, είχα τέσσερις διμερείς συναντήσεις: με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, τον Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, την Υπουργό Εξωτερικών της Ινδονησίας και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ταϋλάνδης.
Θα ήθελα να αναφερθώ ειδικά στην συνάντηση με τον κύριο Wang Yi, τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, είχα την ευκαιρία να δεχτώ τη διαβεβαίωση του για την στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα, στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει. Μια θέση απόλυτα συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και από την άλλη είχα την ευκαιρία να επαναλάβω την ελληνική θέση υπέρ του “One China policy’’, της “Πολιτικής της Μίας Κίνας’’, μια θέση που είναι και η ευρωπαϊκή θέση στο θέμα αυτό.