Δήλωση σε Έλληνες δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

Σήμερα ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση εδώ στη Ρίγα, στο πλαίσιο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Συζητήθηκε το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων και είχα την δυνατότητα να αναπτύξω τις απόψεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για την ανάγκη σταθεροποίησης της κατάστασης στα Δυτικά Βαλκάνια. Να εξηγήσω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η ευρωπαϊκή τους πορεία.

Από εκεί και πέρα, είχα διμερείς συναντήσεις με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας και με τη νέα Υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας. Υπάρχουν πολλά κοινά, μεταξύ των οποίων και τα θέματα του Δικαίου της Θάλασσας που μπορούν και πρέπει να συζητηθούν.

Υπό την Προεδρία του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών, του Jean-Yves Le Drian, συνέρχεται σε λίγο μία συνάντηση που έχει να κάνει με την υποσαχάρια Αφρική, με το Σαχέλ, όπου καλούνται να συμμετάσχουν οι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που έχουν διπλωματική, επαναλαμβάνω, διπλωματική παρουσία στην υποσαχάρια Αφρική. Όπως ξέρετε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη άνοιξε καινούρια ελληνική Πρεσβεία στη Σενεγάλη πρόσφατα.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, θα συζητήσουμε τις προκλήσεις ασφαλείας που παρουσιάζει η υποσαχάρια Αφρική για την Ευρώπη και το πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα πολλά προβλήματα, ανθρωπιστικά καταρχήν, αλλά και προβλήματα τρομοκρατίας και το μεταναστευτικό, που εκπηγάζουν από αυτή την περιοχή.

Μετάβαση στο περιεχόμενο