Δήλωση σε Έλληνες δημοσιογράφους κατά τη συμμετοχή στις εργασίες της 55ης Συνόδου ΥΠΕΞ ASEAN στην Καμπότζη

Είχα την ευκαιρία σήμερα, εδώ στην Πνομ Πενχ, να έχω μια σειρά από διμερείς συναντήσεις. Κατ’ αρχάς, με τον Δεύτερο Υπουργό Εξωτερικών του Μπρουνέι, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, με τον οικοδεσπότη και Υπουργό Εξωτερικών της Καμπότζης και με τον Γενικό Γραμματέα του ASEAN.

Και αύριο, να έχω άλλες τέσσερις διμερείς συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, της Κίνας, της Ταϋλάνδης και της Ινδονησίας.

Και επίσης, να υπογράψω τη Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας της Ελλάδας με το ASEAN.

Σε όλες μου αυτές τις συναντήσεις, εκτός από το πλαίσιο των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, είχα την ευκαιρία να θέσω το θέμα του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών. Δηλαδή, της ανάγκης να υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εξασφαλίζεται τόσο η ελεύθερη ναυσιπλοΐα, όσο και η ασφάλεια και συνεργασία στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Οφείλω να πω ότι το σύνολο των χωρών με τις οποίες συζήτησα σήμερα είχαν πολύ θετική ανταπόκριση στη συγκεκριμένη τοποθέτηση. Γενικά, φαίνεται ότι στο πλαίσιο που σήμερα υπάρχει και κατ’ ακολουθίαν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η διεθνής κοινότητα καταλαβαίνει όλο και περισσότερο ότι ο αναθεωρητισμός, η αμφισβήτηση των συνόρων και η μη συνυπογραφή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας οδηγεί την ανθρωπότητα σε περιπέτειες και ότι πρέπει να έχουμε μια στάση σταθερή, μια στάση που εξασφαλίζει πρόοδο, σταθερότητα και ευημερία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο