Δήλωση σε Έλληνες δημοσιογράφους μετά το πέρας των επαφών στην Πρίστινα

Είχα μία πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη σήμερα στην Πρίστινα, στο πλαίσιο της περιοδείας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Συναντήθηκα με την Πρόεδρο, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Διαπραγματευτή, και τον Κοσοβάρο Πρωθυπουργό.

Τα ζητήματα που συζητήσαμε ήταν η διασυνδεσιμότητα, η ενεργειακή διασυνδεσιμότητα, αλλά και το μέλλον και η σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια. Νομίζω ότι για την Ελληνική Κυβέρνηση, την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, το κύριο διακύβευμα είναι πάντοτε η ειρήνη, η σταθερότητα, και η ευρωπαϊκή πορεία, και πάνω σε αυτό τον άξονα κινούμεθα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις τελευταίες ημέρες, κύριε Υπουργέ, είχαμε ένα μπαράζ από δηλώσεις προκλητικές από Τούρκους αξιωματούχους. Ιδιαίτερα προκλητικές ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου σας. Ποιο είναι το σχόλιο σας, ποια είναι η απάντηση;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι οι έντονες εκφράσεις, οι προκλητικές δηλώσεις δεν βοηθούν. Αυτό το οποίο θα πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά είναι να απέχει από τέτοιες εκδηλώσεις. Να φροντίσει έτσι ώστε να υπάρχει ηρεμία, και οι σχέσεις μας να κινούνται πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας άξονας που θα μπορούσε να βοηθήσει. Και κάτι άλλο: έχω πάντα την εντύπωση ότι ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας προσβλέπει σε μία ευρωπαϊκή πορεία για την Τουρκία. Ελπίζω και η Τουρκική Κυβέρνηση να συμμερίζεται αυτό τον πόθο της τουρκικής κοινωνίας, και θα ενεργεί και θα εκφράζεται ανάλογα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο