Δήλωση σε Έλληνες δημοσιογράφους μετά το πέρας των επαφών στη Νιγηρία

Είχα την χαρά να επισκεφθώ σήμερα την Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού στην Νιγηρία οποτεδήποτε. Κάτι το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί εάν λάβουμε υπόψη ότι η Νιγηρία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό και μια από τις μεγαλύτερες – αν όχι η μεγαλύτερη οικονομία – στην Αφρική.

Είχα την ευκαιρία κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, να επιδώσω στην Νιγηριανή πλευρά την ελληνική δωρεά, 907.000 εμβόλια κατά του Covid-19, σε εκπλήρωση της ηθικής υποχρέωσης που αισθάνεται η Ελληνική Κυβέρνηση να βοηθήσει, όπως και όπου μπορεί, για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας αυτής απειλής.

Αλλά επίσης υπήρχε μια σειρά από ενδιαφέρουσες συζητήσεις, με τον ομόλογό μου Υπουργό των Εξωτερικών και με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Νιγηρίας.

Κατ’ αρχήν ως προς τα θέματα της ασφάλειας, τόσο της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας όσο και της ασφάλειας κατά της τρομοκρατίας στην υποσαχάρια Αφρική.

Επίσης, θίξαμε θέματα που έχουν να κάνουν με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και γενικά με την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, με την ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων, με την προετοιμασία υπογραφής μια σειράς πρωτοκόλλων μετά από το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψα σήμερα.

Επίσης, να ευχαριστήσω την Νιγηριανή πλευρά για την στήριξη της στην προσπάθεια της Ελλάδας να εκλεγεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Θα ήθελα να πω ότι η Νιγηρία είναι μια χώρα που παρουσιάζει για την Ελλάδα μια τεράστια ευκαιρία, δεδομένου ότι υπάρχει εδώ μια πολύ μεγάλη ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Μπορούμε λοιπόν σε αυτή τη στέρεη βάση να χτίσουμε μια στενή συνεργασία που θα βοηθήσει και την Νιγηρία αλλά και την πατρίδα μας να αναπτυχθεί πέρα από τα γνωστά όρια της. Θα δώσει στην ελληνική οικονομία, στην ελληνική ναυτιλία, στο ελληνικό επιχειρείν την δυνατότητα να αναπτυχθεί έξω από τα γνωστά μας σύνορα, στην μια και μεγάλη αναπτυσσόμενη ήπειρο της Αφρικής.

Μετάβαση στο περιεχόμενο