Δήλωση σε Έλληνες δημοσιογράφους μετά το πέρας των επαφών στην Ινδία

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Ινδία, είχα, κατ’ αρχάς συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Δρ. Jaishankar. Ήταν η τρίτη συνάντηση μας στη διάρκεια ενός έτους.

Όπως ήταν φυσικό, συζητήσαμε κατ’ αρχάς για την κρίση στην Ουκρανία. Του μετέφερα τις απόψεις της ελληνικής πλευράς, το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμφωνήσαμε ότι η κατάσταση αυτή είναι απολύτως ασύμβατη με το Διεθνές Δίκαιο και ότι η απόπειρα μεταβολής συνόρων δια της βίας και ο μη σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας είναι απολύτως εκτός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου. Η συζήτηση αυτή έγινε και λόγω του γεγονότος ότι η Ινδία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Από εκεί και πέρα συζητήσαμε για μια σειρά απο θέματα, για την Ανατολική Μεσόγειο, για το Κυπριακό. Η Κύπρος έχει ιστορικές σχέσεις με την Ινδία, από τον καιρό του Μακάριου και του Nehru. Όπως επίσης και το ζήτημα της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας.

Δεν παρέλειψα να τονίσω τις ελληνικές θέσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας, για την ασφάλεια των θαλάσσιων επικοινωνιών. Ως γνωστόν, η Ινδία έχει επίσης υπογράψει την UNCLOS, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, και έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Ινδο-Ειρηνικό.

Είχα την ευκαιρία, επίσης, να γίνω δεκτός από τον Αντιπρόεδρο της Ινδίας, τον κ. M. Venkaiah Naidu, του μετέφερα τις ευχές του Πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη, και συζητήσαμε τα ίδια θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Από κει και πέρα, κατά τη διάρκεια της εδώ επίσκεψής μου, δέχτηκα το τηλεφώνημα του φίλου μου, του Υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, κ. Dmytro Kuleba. Είχε την καλοσύνη να μου τηλεφωνήσει για να μου διαβιβάσει τις ευχαριστίες της κυβέρνησής του, του Προέδρου Zelenskyy, για την προσπάθεια της Ελλάδας να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη. Μου περιέγραψε την κατάσταση στη Μαριούπολη με τα πιο μελανά χρώματα. Μια κατάσταση παντελώς απαράδεκτη, παντελώς ασύμβατη με το Ανθρωπιστικό Δίκαιο, μια κατάσταση που δημιουργεί τεράστια προβλήματα με τις απώλειες ανθρώπινης ζωής πολιτών και που είναι μια κατάσταση απολύτως καταδικαστέα. Πέρα από οτιδήποτε είναι αποδεκτό στο Διεθνές Δίκαιο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο