Δήλωση σε Έλληνες δημοσιογράφους μετά το πέρας των επαφών στις ΗΠΑ

Είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση σήμερα, καταρχάς, με τον Υπουργό Εξωτερικών Α. Blinken. Συζητήσαμε, όπως είναι φυσικό, για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για το τί μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να βοηθήσει την Ουκρανία.

Αλλά από εκεί και πέρα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για την Ανατολική Μεσόγειο. Του εξήγησα τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη στιγμή μάλιστα που το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι ενωμένο, πώς λειτουργούν οι τουρκικές προκλήσεις, οι υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος και τα ελληνικά νησιά.

Επίσης, κάναμε μια ευρύτερη συζήτηση για την πρωτοβουλία 3+1. Είχαμε, θυμάστε, τη συνάντηση τις προηγούμενες ημέρες, θα πρέπει να την επαναλάβουμε με φυσική παρουσία τον Σεπτέμβριο. Να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία ανάμεσα στη Κύπρο, το Ισραήλ και την Ελλάδα με τη συμμετοχή των ΗΠΑ με την προοπτική το σχήμα 3+1 να γίνει 4 και να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως η φιλική προς το περιβάλλον οικονομία, η έρευνα, η τεχνητή νοημοσύνη και η κυβερνοασφάλεια. Γενικά ήταν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Και αμέσως μετά είδα τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα J. Kerry, με τον οποίο είχαμε μια πολύ μεγάλη και ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, των θαλασσών, των ωκεανών, της Μεσογείου, του Αιγαίου. Νομίζω εκεί δουλεύουμε με έναν τρόπο που θα μας επιτρέψει να ανακοινώσουμε νέες πρωτοβουλίες πολύ σύντομα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, ακόμη μια ερώτηση. Κατανοούν οι Αμερικανοί τα προβλήματα που δημιουργούν οι Τούρκοι και στην Ελλάδα στο Αιγαίο, αλλά και για τη συνοχή του ΝΑΤΟ;

Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω, κ. Ιγνατίου, κατά τη επίσκεψη του Πρωθυπουργού και χτες με τη πολύ καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο Biden, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω και με τη θριαμβευτική παρουσία με την ομιλία του στο Κογκρέσο σήμερα, ένα πράγμα έγινε φανερό. Ότι συνολικά, όχι μόνο η αμερικανική κυβέρνηση, όχι μόνο η αμερικανική διοίκηση, όχι μόνο ο Πρόεδρος, αλλά συνολικά το αμερικανικό σύστημα έχει αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι ένας πιστός σύμμαχος που έχει ενταχθεί σε ένα σύστημα αξιών: στο σύστημα των δημοκρατιών, στο σύστημα των χωρών οι οποίες πιστεύουν ότι ο κόσμος πρέπει να διέπεται από νόμους και κανόνες. Και από την άλλη πλευρά ότι η Τουρκία είναι ένας ιδιόρρυθμος εταίρος, ο οποίος δεν διστάζει να παραβεί κανόνες και πολλές φορές λειτουργεί με έναν έντονο αναθεωρητισμό. Νομίζω αυτό πια είναι σαφές.

Μετάβαση στο περιεχόμενο