Δήλωση σε Έλληνες δημοσιογράφους στο πλαίσιο της συμμετοχης στο ετήσιο Συνέδριο Πρέσβεων, Γενικών Προξένων και Στρατιωτικών Ακολούθων της Κροατίας

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα που βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Ζάγκρεμπ προσκεκλημένος της Κροατικής κυβέρνησης, του Κροάτη Υπουργού Εξωτερικών, για να απευθυνθώ στη Σύνοδο των Πρέσβεων, Γενικών Προξένων και Στρατιωτικών Ακολούθων.

Η παρουσία μου εδώ, και η μετέπειτα ακρόαση από τον Πρόεδρο Milanović, δείχνει τις στενές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Κροατίας, της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της κυβέρνησης Plenković.
Θα ήθελα επίσης να πω ότι είμαστε περήφανοι γιατί φέτος γιορτάζουμε τα 30 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, μια ιστορία επιτυχίας, αυτό που λέγεται “success story”, στην Ευρώπη και τα Βαλκανια.

Με την Κροατία προσπαθούμε μαζί για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, για να φέρουμε τα Δυτικά Βαλκάνια στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Είμαστε συνέταιροι και φίλοι στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στο EUMED9. Και φέτος καλωσορίζουμε την Κροατία και στην Ευρωζώνη και ελπίζουμε γρήγορα και στη ζώνη Schengen.

Επαναλαμβάνω, η Κροατία είναι μια χώρα με την οποία αντιμετωπίζουμε από κοινού και με παρόμοια κατεύθυνση, με κοινή αντίληψη για τις μεγάλες προκλήσεις που η περιοχή μας και η ανθρωπότητα έχουν μπροστά τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, οι αξιωματούχοι της Τουρκίας συνεχίζουν τις προκλητικές δηλώσεις τους και σήμερα. Ιδιαίτερα προκλητικές ήταν οι δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, του κ. Akar. Το σχόλιό σας.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει μία σταθερή θέση. Δεν παρασύρεται σε κλιμάκωση, δεν επιδιώκει ρητορική όξυνση, δεν πιστεύει σε αυτή την αντιμετώπιση των πραγμάτων. Η Ελλάδα έχει μια σαφή αντίληψη βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αξίες, στην ειρήνη και τη σταθερότητα. Δεν πρόκειται εμείς να διολισθήσουμε προκαλούμενοι σε μια ρητορική όξυνση. Δε μας αφορούν αυτά τα πράγματα. Ανήκουν σε άλλους αιώνες, σε άλλες εποχές, σε αντιλήψεις αυτοκρατοριών που δε μας αγγίζουν.

Μετάβαση στο περιεχόμενο