Δήλωση στη συνέντευξη τύπου με την ολοκλήρωση της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για την Ευρωπαϊκή Προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που υποδέχθηκα σήμερα, εδώ στη Θεσσαλονίκη, τους ομολόγους μου των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, των γειτονικών Κ-Μ της ΕΕ, καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Ειδικότερα, σήμερα είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε στη Θεσσαλονίκη τους Υπουργούς Εξωτερικών της Βουλγαρίας, της Προεδρεύουσας Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Σερβίας και της Σλοβενίας, καθώς και τον ασκούντα χρέη ΥΠΕΞ της Αλβανίας, τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και τους αρμόδιους για ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας. Παρέστησαν επίσης η Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, καθώς και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακόμα, συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, ενώ δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω του γνωστού προβλήματος του κορωνοϊού στην Ιταλία, ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Luigi Di Maio, εκπροσωπήθηκε από τον Πρέσβη της Ιταλίας.

Είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση, μία ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, τόσο κατά την πρώτη συνεδρία μας, όσο και κατά το γεύμα που ακολούθησε, γύρω από την προοπτική ένταξης των χωρών των Βαλκανίων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπορώ με ασφάλεια να συνοψίσω την κοινή θέση όλων μας: υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της πλήρους τήρησης από πλευράς τους του ευρωπαϊκού κεκτημένου, καθώς και των όρων και προϋποθέσεων της ενταξιακής διαδικασίας, της λεγόμενης αιρεσιμότητας.

O λόγος είναι προφανής. Διότι, θεωρούμε ότι η πλήρης, πολιτική, οικονομική και φυσική ένταξη όλων των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφ’ ενός θα ωφελήσει την ίδια την Ένωση, η οποία θα αποκτήσει γεωγραφική συνέχεια, από την Ιρλανδία μέχρι την Κύπρο, αφ’ ετέρου διότι η ένταξη, αφ εαυτής αλλά και ως φυσική συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που έχουν προηγηθεί, αποτελεί το πιο ισχυρό εχέγγυο για την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών των Βαλκανίων και τη σταθερότητα στη νοτιο-ανατολική Ευρώπη.

Στην προσπάθεια αυτή, της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων, η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά την ατμομηχανή. Εξάλλου, η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι ιστορικά ταυτισμένη με το ευρωπαϊκό μέλλον των χώρων της περιοχής: με την «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης», το 2003, άνοιξε ο δρόμος για την προσέγγισή τους των χωρών αυτών με την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Σήμερα, 17 χρόνια αργότερα, η πόλη αποτελεί εκ νέου σημείο αναφοράς για την ενταξιακή προοπτική της περιοχής, σε μία προσπάθεια που θα κορυφωθεί με τη Διάσκεψη ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Κροατίας.

Νομίζω πως σήμερα, σε αγαστή σύμπλευση και συνεργασία με την προεδρεύουσα Κροατία, καταφέραμε να προετοιμάσουμε το δρόμο εν όψει της Συνόδου Κορυφής στο Ζάγκρεμπ, επιβεβαιώνοντας συλλογικά ότι το μέλλον των Βαλκανίων, και ιδιαίτερα των Δυτικών Βαλκανίων, δεν μπορεί παρά να είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων αποκτά ιδιαίτερη αξία, αποτελώντας στρατηγική επένδυση για μία Ευρώπη ενωμένη, σταθερή και ισχυρή, στον απόηχο της δυσάρεστης συγκυρίας της οικειοθελούς αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, του Brexit δηλαδή, από το κοινό μας σπίτι, αλλά και στη σκιά των διαρκώς αυξανόμενων περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων, τις οποίες, αν όχι κανένα, ελάχιστα κράτη μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνα τους.

Δόθηκε, λοιπόν, σήμερα η ευκαιρία στα υπό ένταξη κράτη, αλλά και σε αυτά που έχουν περισσότερο δρόμο να διανύσουν, να ακουστούν, να εκφράσουν τις θέσεις και απόψεις τους, πριν την υιοθέτηση την νέας μεθοδολογίας για τη Διεύρυνση. Επίσης να επιβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στην προώθηση του απαιτούμενου μεταρρυθμιστικού τους έργου.

Και νομίζω ότι σήμερα εκπέμψαμε από κοινού το μήνυμα για τη σημασία που έχει η ενταξιακή πορεία και τελικά η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, αλλά και τη δέσμευσή μας ως ΕΕ να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών ζωντανή.

Μετάβαση στο περιεχόμενο