Δήλωση στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο»

Τις τελευταίες εβδομάδες, και παρά τις διαβεβαιώσεις της τουρκικής πλευράς, είμαστε μάρτυρες κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικής ρητορικής, καθώς και πρωτοφανών ενεργειών εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η απάντηση μας στις προκλήσεις αυτές εδράζεται σε τρεις σταθερές παραμέτρους.

Πρώτον, αντιδράμε με σύνεση και ψυχραιμία. Δεν παρασυρόμαστε από την πέραν του Αιγαίου ακραία ρητορική. Επιλέγουμε εμείς τον τρόπο και τον χρόνο που θα απαντήσουμε. Είναι προφανές ότι η τουρκική επιθετικότητα δεν εξαντλείται μόνον εναντίον της χώρας μας. Οι φήμες για επικείμενη τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, η έντονη αντίδραση στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, είναι σημάδια νευρικότητας, την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με σθένος και ωριμότητα. Παράλληλα, είναι μία ακόμα απόδειξη της αναθεωρητικής στάσης της Τουρκίας.

Δεύτερον, σεβόμαστε και προωθούμε τις θέσεις αρχής, στις οποίες έχουμε θεμελιώσει την εξωτερική μας πολιτική: Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας όλων των κρατών. Τις αρχές αυτές εφαρμόζουμε στην περίπτωση της Ουκρανίας, αλλά και απέναντι στην Τουρκία. Η Ελλάδα δεν είναι «επιτήδειος ουδέτερος». Ενστερνίζεται πλήρως τις αξίες των Δημοκρατιών. Δεν ασκεί «εκβιασμούς». Αναμένει από τους εταίρους και συμμάχους να μην ενδίδουν και αυτοί με τη σειρά τους σε εκβιασμούς, με όποιον «μανδύα» και αν αυτοί περιβάλλονται. Στη βάση των αρχών αυτών απαντάμε σε όλες τις ανυπόστατες και αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις. Όπως πρόσφατα με την επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Αποδομήσαμε με στέρεα νομικά επιχειρήματα την πρωτοφανή αμφισβήτηση της κυριαρχίας επί νησιών του Αιγαίου.

Η πολιτική της αξιοπιστίας της Ελλάδας, εκτιμώ ότι αποδίδει καρπούς. Η διεθνής θέση της χώρας μας έχει αναβαθμιστεί σημαντικά. Οι εταίροι μας υπολογίζουν την Ελλάδα ως δύναμη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, και βεβαίως στην Ευρώπη. Η απόλυτα επιτυχής επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αποτελεί πλήρη απόδειξη.

Τρίτον, δεν έχουμε και δεν επιδιώκουμε να έχουμε μια τουρκο-κεντρική εξωτερική πολιτική, η οποία απλώς αντιδρά στις ενέργειες της γείτονος. Έχουμε θέσει με σαφήνεια το πλαίσιο, μέσα στο οποίο προσφερόμεθα να συζητήσουμε την μοναδική μας διαφορά. Όμως, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα και κυρίως του αύριο, με χώρες που ασπάζονται τις ίδιες αρχές. Έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο κατανοήσεων και στρατηγικών συνεργασιών στην Μεσόγειο. Αποτελούμε υπόδειγμα στα Βαλκάνια. Ανοίγουμε ορίζοντες με ανερχόμενες παγκόσμιες δυνάμεις στην Ασία, όπως η Ινδία και η Ιαπωνία. Δημιουργούμε πλέγμα συνεργασίας στην Αφρική. Χωρίς να λησμονούμε βεβαίως τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Στο πλαίσιο αυτό θα υποδεχθώ την Γερμανίδα ομόλογο μου στην Αθήνα σε λίγες ημέρες. Για να εξετάσουμε από κοινού την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την Ουκρανία, αλλά και για να συζητήσουμε για το κοινό Ευρωπαϊκό μας μέλλον.

Παρά τις θεμελιώδεις αλλαγές στο γεωπολιτικό περιβάλλον, η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται. Ασκεί πολιτική αξιών και προστατεύει με σθένος τα εθνικά συμφέροντα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο