Δήλωση στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» και στη δημοσιογράφο Μαρία Αντωνιάδου

Η επίσκεψη στην Ελλάδα, μετά από την εμβληματική επίσκεψη στην Κύπρο, του Προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας και Αρχηγού του Κράτους του Βατικανού Πάπα Φραγκίσκου έρχεται σε μια συμβολική συγκυρία.

Η Ελλάδα εορτάζει τα 200 χρόνια ελευθερίας και παράλληλα την συνομολόγηση 40 και πλέον ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι σχέσεις αυτές βασίζονται σε κοινές αξίες, όπως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, η προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των λαών και των θρησκειών.

Είχα την ευκαιρία να συναντήσω εκ νέου χθες τον Ποντίφικα, ύστερα από την ακρόαση τον Οκτώβριο του 2019.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ των κρατών μας, επισκέφθηκα πρόσφατα το Βατικανό, όπου συναντήθηκα με τον Πρωθυπουργό Καρδινάλιο Parolin.

Οι κοινές προκλήσεις που μας απασχολούν είναι πολλές.

Στην κορυφή της ατζέντας μας βρίσκεται η πρόθεση μας να συνεργαστούμε περαιτέρω για την προστασία των Χριστιανικών πληθυσμών στην Μέση Ανατολή, οι οποίοι δυστυχώς βρίσκονται υπό καθημερινή απειλή, καθώς και για την ειρηνική συνύπαρξη τους με το πλειοψηφικό Μουσουλμανικό πληθυσμό.

Έχουμε συμφωνήσει να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας, με ορισμένες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της αντιμετώπισης ακραίων Ισλαμιστικών ιδεολογιών, καθώς και του εθνικισμού, που έχουν κάνει την επανεμφάνιση τους στην Γειτονία μας.

Βεβαίως, αμφότεροι επιδεικνύουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της θρησκευτικής ελευθερίας.

Στο πλαίσιο αυτό θέτουμε μετ’επιτάσεως το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς και το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο