Δήλωση στην ΕΡΤ και την τηλεόραση της Γκαμπόν μετά το πέρας της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Γκαμπόν, Ali Bongo Ondimba

Είχα την τιμή σήμερα να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Γκαμπόν, εδώ στο Προεδρικό Μέγαρο. Ήταν για μένα μία μεγάλη χαρά και μία μεγάλη ευκαιρία, διότι είμαι ο πρώτος Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται τη χώρα αυτή.

Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τους τομείς συνεργασίας μεταξύ της Γκαμπόν και της Ελλάδας. Καταρχήν, στα ζητήματα του Δικαίου της Θάλασσας και της ασφάλειας των θαλάσσιων συγκοινωνιών, στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, στα οποία η Γκαμπόν είναι ιδιαίτερα ενεργή. Έχει πάρα πολλά δάση, τα οποία προστατεύει, και έναν τεράστιο πληθυσμό ελεφάντων, τον οποίο επίσης προστατεύει. Αλλά και σε ζητήματα επενδύσεων και βοήθειας από την πλευρά της Ελλάδας στα θέματα αντιμετώπισης του Covid-19. Ως γνωστόν, δωρίσαμε 200.000 εμβόλια από την Ελλάδα.

Και τέλος, υπέβαλα στον Πρόεδρο την πρόσκληση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, να μας επισκεφθεί στην Ελλάδα. Και πρέπει να σας πω ότι εκεί με περίμενε μια έκπληξη. Διότι ο Πρόεδρος έχει επισκεφθεί την πατρίδα μου, την Κέρκυρα, και τους Παξούς εδώ και κάποια χρόνια με την οικογένειά του. Ελπίζουμε λοιπόν να τον ξαναδούμε.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γκαμπόν είναι σχέσεις αναπτυσσόμενες. Όμως, υπάρχει πάρα πολύ ενδιαφέρον και γόνιμο κοινό έδαφος για να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις, είτε στην προστασία του περιβάλλοντος, είτε στη θαλάσσια ασφάλεια, είτε στις επενδύσεις. Επίσης, δεν πρέπει να αγνοήσουμε ότι η Γκαμπόν θα είναι σύντομα μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έχει εκλεγεί, αναλαμβάνει από το 2022. Η Ελλάδα υποστήριξε αυτή την εκλογή. Και σε αυτό λοιπόν το επίπεδο, της διεθνούς νομιμότητας και του Δικαίου της Θάλασσας, υπάρχει τεράστιο έδαφος συνεργασίας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο