Δήλωση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ο Βουλευτής Νίκος Δένδιας λαμβάνει μέρος στις εργασίες της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιείται στο Στρασβούργο από 23 έως 27 Ιουνίου 2008.

Ιδιαίτερης σημασίας θέμα είναι η εξέταση της κατάστασης που υπάρχει στην Ίμβρο και την Τένεδο. Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 27 Ιουνίου θα παρουσιαστεί η Έκθεση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με τίτλο «Gokceada (Ίμβρος) και Bozcaada (Τένεδος): διαφύλαξη του διαπολιτισμικού χαρακτήρα των δύο νησιών ως μοντέλο συνεργασίας Τουρκίας και Ελλάδας για το συμφέρον των άμεσα ενδιαφερόμενων».

Συντάκτης της είναι ο Ελβετός Βουλευτής Andreas Gross που είχε επισκεφθεί τα δυο νησιά και μίλησε με εκπρόσωπους των κοινοτήτων στην Αθήνα και με τις τουρκικές αρχές στα νησιά και την Άγκυρα.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης υποστηρίζει ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη για τη λήψη επειγόντως θεσμικών μέτρων προκειμένου να ανατραπεί ή τουλάχιστον να ανακοπεί η πληθυσμιακή αιμορραγία του ελληνικού στοιχείου και να διατηρηθεί ο διαπολιτισμικός χαρακτήρας των νησιών.

 Έναυσμα για την έκθεση υπήρξε η κοινή επίσκεψη των επικεφαλής της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κ. Έλσας Παπαδημητρίου και κ. Μουράτ Μερτσάν το 2005 στα νησιά της Ίμβρου και της Τενέδου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο