Η γεωγραφία έχει «καταδικάσει» την Ελλάδα και την Τουρκία να συνυπάρχουν στην κοινή γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Ελλάδα, χώρα διαχρονικά φιλειρηνική και με μία σταθερή εξωτερική πολιτική που δεν διαπνέεται από τάσεις αναθεωρητισμού, θα επιθυμούσε να γειτνιάζει με χώρες ευημερούσες που μοιράζονται τις ίδιες ευρωπαϊκές και πανανθρώπινες αξίες στις διεθνείς τους σχέσεις.
Απαραίτητη προϋπόθεση, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δυο χώρες μας θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης δύο διαφορετικών πολιτιστικών παραδόσεων, λειτουργώντας ως πρωτοπόροι στην διαχρονικά ταραγμένη περιοχή μας. Σήμερα, ωστόσο, η Τουρκία επιμένει να προκαλεί, αμφισβητώντας, λόγω και έργω, την εδαφική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η παραβατική της συμπεριφορά την φέρνει, κατ’ επέκταση, αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, επιθυμεί ακόμη να ενταχθεί. Ελπίζω ότι σύντομα η Τουρκία θα αποδεχθεί τη σύγχρονη πραγματικότητα που το Διεθνές Δίκαιο επιτάσσει και θα αντιληφθεί ότι οι παραβατικές συμπεριφορές την απομακρύνουν και την αποκλείουν από τις επωφελείς συνεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας. Συνεργασίες οι οποίες προάγουν την σταθερότητα και την ευημερία, αντί του αναθεωρητισμού και της διπλωματίας των κανονιοφόρων