Δήλωση στο protothema.gr

Μετά από μια ιδιαίτερα πλούσια εβδομάδα συναντήσεων και επαφών, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η παρουσία της ελληνικής αποστολής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με στόχο να αναδειχθεί ένα νέο πρόσωπο της χώρας μας στη διεθνή σκηνή, μια νέα Ελλάδα που γυρίζει σελίδα και βρίσκει ξανά το βηματισμό της με αυτοπεποίθηση στα διεθνή δρώμενα, οι συναντήσεις της ελληνικής αποστολής επιβεβαίωσαν ότι η χώρα μας αποτελεί στα μάτια όλων, όχι μόνο άγκυρα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και έναν αξιόπιστο εταίρο που συνεισφέρει εποικοδομητικά στα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, όπως είναι, ενδεικτικά, η κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό.

Στην προσπάθεια αυτή επανεκκίνησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η ελληνική διπλωματία καλλιεργεί μια σειρά από «ομόκεντρους κύκλους» συνεργασίας και διαλόγου. Παραμένει πάντα σταθερά προσηλωμένη στην διεθνή νομιμότητα ως αναγκαίο πλαίσιο προαγωγής διεθνών σχέσεων και διευθέτησης διαφόρων. Με κεντρικό άξονα τη δημιουργία μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας με τους γείτονές μας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως πρωτίστως κατέδειξε και η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, η Ελλάδα επαναπροσδιορίζει τη σχέση της με τους παραδοσιακούς εταίρους και συμμάχους της στην Ευρώπη, διευρύνει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ, καθώς και με άλλους μεγάλους «παίκτες» της διεθνούς σκηνής, όπως η Κίνα, ενισχύει τις διεθνείς εμπορικές και οικονομικές της σχέσεις.

Η ελληνική διπλωματία πέρασε με επιτυχία το «τεστ». Η χώρα μας αποκτά μια νέα δυναμική, αφήνοντας πίσω της την κρίση και προχωρώντας με γνώμονα μια εξωστρεφή, ουσιαστική και πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική.

Μετάβαση στο περιεχόμενο