Δήλωση στο thetoc.gr

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η πρώτη μου επίσκεψη στην εποχή μετά-κορωνοϊού έτυχε να είναι και η πρώτη επίσημη επίσκεψή μου στη Γαλλία. Η επίσκεψη μου έδωσε την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να συζητήσω σε βάθος για τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας. Πραγματοποιήθηκε μάλιστα λίγες μόλις ημέρες μετά την επίτευξη μιας ιστορικής συμφωνίας με την Ιταλία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας – μιας συμφωνίας που καταδεικνύει το ρόλο της Ελλάδας ως χώρας που δρα στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και επιλύει προβλήματα στην περιοχή της.

Τον ίδιο εποικοδομητικό ρόλο διαδραματίζει και η Γαλλία – οι χώρες μας εξάλλου συνδέονται με διαχρονικούς και ιδιαίτερα στενούς δεσμούς, ενώ η συνεργασία μας είναι άριστη σε όλα τα επίπεδα.

Μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Για την Ευρώπη, αλλά και για την περιοχή της Μεσογείου – την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της συνεργασίας. Η γαλλική υποστήριξη προς τις ελληνικές θέσεις είναι, εξάλλου, σταθερή και συνεχής και ευχαριστώ τη Γαλλία για τη στάση της αυτή.

Στις δύσκολες στιγμές που ζούμε, καθώς η Ευρώπη ανακάμπτει από την πανδημία, η εξαιρετική συνεργασία των χωρών μας είναι ακόμα πιο σημαντική.

H συνάντησή μου με τον αγαπητό φίλο μου, τον Υπουργό Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian, υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική, ενώ είχαμε επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουμε από κοινού στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου συζητήσαμε, στο πνεύμα και της συναντίληψης Ελλάδας-Γαλλίας και για το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο