Δήλωση σε Έλληνες δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης με την Υπουργό Εξωτερικών & Περιφερειακής Ένταξης της Γκάνας, Shirley Ayorkor Botchwey

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θεωρώ την επίσκεψη στη Γκάνα ως εξαιρετικά σημαντική. Καταρχήν, είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού στη χώρα αυτή. Εκτός από αυτό, η Γκάνα είναι μια χώρα, η οποία ανήκει στο club των φίλων της UNCLOS, είναι χώρα η οποία θα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την 1/1/22 και είναι η πιο αναπτυσσόμενη οικονομία στη Δυτική Αφρική με ήδη άνω των 100 εκατ. Ελληνικές επενδύσεις.

Κατά συνέπεια, η συνάντηση μου με την Υπουργό Εξωτερικών σήμερα το πρωί, αλλά και με τον Πρόεδρο της χώρας το απόγευμα, έχει την έννοια της εμβάθυνσης των σχέσεων, και των πολιτικών και των οικονομικών.

Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή αρχή. Νομίζω ότι η χώρα μας, η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα και στην υποσαχάρια Αφρική. Και επίσης, να έχει τη δυνατότητα να αναλύει τα θέματα της Αφρικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση σαν μια χώρα που είναι κοντύτερα στη μεγάλη αυτή αναπτυσσόμενη ήπειρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, σχηματίστηκε η νέα Γερμανική κυβέρνηση. Πιστεύετε ότι η ανάληψη των καθηκόντων της Υπουργού Εξωτερικών από την εκπρόσωπο των Πρασίνων, θα επηρεάσει και τις διμερείς σχέσεις και γενικότερα τις εξελίξεις και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την περιφέρεια;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καταρχήν, βέβαια, μένει να αποδειχθεί. Όπως ξέρετε, έχω συναντήσει την κα Baerbock δύο φορές όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Νομίζω στη δική μας ανάλυση, η συμμετοχή των Πρασίνων στη Γερμανική κυβέρνηση μετά τις εκλογές ήταν κάτι το δεδομένο. Και μάλιστα, με αυξημένη πιθανότητα να είναι σε αυτό το Υπουργείο, κάτι το οποίο συνέβη.

Η κα Baerbock στην αντιπολίτευση είχε απόλυτα ορθές και κατανοητές θέσεις. Θέσεις συμβατές με το Διεθνές Δίκιο, με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας , με τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και με την ομοιογένεια και την ταυτότητα απόψεων που έχουν τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε εξωτερικές απειλές.
Από εκεί και πέρα, βεβαίως, μένει να δούμε πώς θα τοποθετηθεί τώρα υπό τη νέα της ιδιότητα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο