Δήλωση μετά το πέρας της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Simon Coveney

Αγαπητέ μου Simon,

Xαίρομαι ιδιαίτερα που έχω την ευκαιρία να σε υποδεχθώ σήμερα εδώ στην Αθήνα. Είναι σχεδόν 20 χρόνια, 17 χρόνια για την ακρίβεια, που δεν είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε Υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας εδώ.

Παρότι έγιναν Προεδρικές επισκέψεις στο ενδιάμεσο. Οπότε, όπως είναι αυτονόητο, είχαμε πάρα πολλά να πούμε. Υπάρχουν διαχρονικοί δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, κοινές αξίες, κοινές αντιλήψεις, σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον Ιανουάριο του 2021, συμφωνήσαμε στην κατάρτιση ενός Οδικού Χάρτη εξέλιξης των διμερών μας σχέσεων που περιέχει επτά συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας.

Μεταξύ άλλων, Διασπορά, μεταναστευτικό, Διατλαντικές σχέσεις, συνεργασία στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Συζητήσαμε σήμερα για τα πολύ μεγάλα περιθώρια που έχουμε να βελτιώσουμε τις οικονομικές και τις εμπορικές μας σχέσεις.

Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να προσελκύσουμε Ιρλανδικές επενδύσεις στην Ελλάδα και θα θέλαμε, επίσης, η Ιρλανδία να γίνει ένας χώρος που να μπορούν να δραστηριοποιούνται εύκολα οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Είναι γεγονός ότι όλο και περισσότεροι Ιρλανδοί προτιμούν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Πολύ ενδιαφέρουσα επίσης μπορεί να η πολιτιστική μας συνεργασία και συζητήσαμε πώς οι Έλληνες φοιτητές μπορούν να βρουν το δρόμο τους για τα διεθνούς κύρους Ιρλανδικά Πανεπιστήμια.

Επίσης, πρέπει να σε ευχαριστήσω δημοσίως γιατί τα ελληνικά διδάσκονται στο Δουβλίνο από το 1592 και, επίσης, θα πρέπει να αναφέρω ότι πρόσφατα γιορτάσαμε τα 100 χρόνια από την έκδοση του μνημειώδους μυθιστορήματος «Οδυσσέας» του James Joyce. Ενός ένθερμου μελετητή των Ελληνικών γραμμάτων, ενός γνωστού φιλέλληνα.

Ήταν για εμάς συγκινητική η ανάρτησή σας στο Twitter, ότι ο James Joyce είχε αναρτήσει την ελληνική σημαία στο διαμέρισμά του στο Παρίσι.

Επιπλέον, πρέπει να σε ευχαριστήσω δημοσίως για τη στάση που η Ιρλανδία τήρησε στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι συζητήσαμε για τις σχέσεις που και οι δύο χώρες διατηρούν με τους μεγάλους απόδημους πληθυσμούς και πώς μπορούμε να συνεργαστούμε πάνω σε αυτό και πώς μπορούμε να κερδίσουμε ο καθένας από την εμπειρία του άλλου.

Επιπλέον, η συνεργασία μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ στενή, υπάρχει ταύτιση σε πάρα πολλά θέματα. Και είχα την ευκαιρία, μετά την εκτενή ενημέρωση που είχες την καλοσύνη να μας κάνεις, να σου επαναλάβω τη στάση της Ελλάδας στο ζήτημα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Βόρειας- Ιρλανδίας, μια στάση που εδράζεται και στο πνεύμα της κοινοτικής αλληλεγγύης, αλλά και στην ανάγκη τήρησης των συμπεφωνημένων στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Επιθυμούμε την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου με τρόπο συναινετικό, εποικοδομητικό, μη συγκρουσιακό, κάτι που θα επιτρέψει στην καθημερινή ζωή να συνεχιστεί ομαλά.

Επίσης θέλω να σε ευχαριστήσω για την ενημέρωσή σου όσον αφορά το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο οποίο μετέχει η Ιρλανδία. Θέλω να θυμίσω ότι εμείς έχουμε μια συνεργασία επίσης και μία αμοιβαία υποστήριξη υποψηφιοτήτων στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Θέλω να είμαι ειλικρινής, είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Ιρλανδία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θέλουμε να αντλήσουμε από την εμπειρία σας για αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο.

Επίσης, έχουμε ταυτόσημη θέση στο θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την καταδικάσαμε και οι δύο χώρες, από την πρώτη στιγμή. Καταδικάζουμε τον αναθεωρητισμό από όπου κι αν προέρχεται.

Στο γεύμα εργασίας που θα ακολουθήσει, θα ανταλλάξουμε απόψεις για τη Μέση Ανατολή, για τη Συρία, για τη Λιβύη, επίσης για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την ενημέρωση που μας έκανες για την επίσκεψή σου στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, μαζί με τη Νορβηγίδα φίλη μας και ομόλογό μας, την Anniken Huitfeldt. Εμείς έχουμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, όσον αφορά το μεταναστευτικό.

Θέλω να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία για να σε ευχαριστήσω για τη στάση της Ιρλανδίας όσον αφορά το Κυπριακό, η συμβολή σας μέσω της συμμετοχής σας στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ιδιαίτερης σημασίας.

Και, βέβαια, σε ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες να σε ενημερώσω για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου επανέλαβα τις πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που είναι θέσεις βασισμένες στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Εμείς είμαστε πάντοτε ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά σε αυτή τη βάση. Τη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, και δεν είμαστε εμείς που αποφασίσαμε διακοπή διαύλων επικοινωνίας. Ούτε είμαστε εμείς που κλιμακώνουμε την ένταση στο ρητορικό επίπεδο.

Εμείς επιθυμούμε πάντοτε μείωση της έντασης, επιθυμούμε πάντοτε να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας. Όμως για να είμαστε σαφείς, θα υπερασπιστούμε πάντοτε τις θέσεις μας, και τα εθνικά και ευρωπαϊκά μας συμφέροντα, βασισμένα στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Ιρλανδία καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά και τα δύο. Άλλωστε έχει μια πολύ μεγάλη θετική συνεισφορά στη διαμόρφωση της UNCLOS και, ιδιαίτερα, στα ζητήματα των θαλασσίων συνόρων, της υφαλοκρηπίδας, των δικαιωμάτων των βραχονησίδων.
Και ευελπιστώ ότι η Ιρλανδία θα συνεχίσει τη στάση που μέχρι σήμερα τηρεί, να στηρίζει τις αρχές αυτές σε όλα τα διεθνή φόρα.

Αγαπητέ μου Σάιμον, έχουμε, όπως είπα, πολλά ακόμα να πούμε. Στο γεύμα εργασίας θα έχουμε τη θέα της Ακρόπολης. Λυπάμαι, νομίζω, όμως, μπίρα Guinness δεν θα έχω την δυνατότητα να σου προσφέρω.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την σημερινή σου παρουσία σήμερα εδώ.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο