Εφαρμογή σχεδίου δράσης 17 σημείων για τη μεταναστευτική διαδρομή στα δυτικά Βαλκάνια

Προς:

κ. Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Η σύνοδος των Βρυξελλών της 25.10.2015 για τη μεταναστευτική διαδρομή στα δυτικά Βαλκάνια συμφώνησε σε ένα σχέδιο δράσης 17 σημείων, «εφαρμοστέο από τη Δευτέρα 26.10.2015». Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, αφενός την υποχρέωση της χώρας μας να δημιουργήσει μέχρι το τέλος του έτους 30.000 + 20.000 θέσεις υποδοχής και να αποθαρρύνει τη δευτερογενή μετακίνηση μεταναστών, δηλ. την κίνησή τους προς γειτονικές χώρες ˙ αφετέρου την πρακτική συνεργασία με τρίτες χώρες για την επανεισδοχή μεταναστών, την εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ – Τουρκίας και της σχετικής συμφωνίας επανεισδοχής, την συντονισμένη προσπάθεια για την επιστροφή των μεταναστών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Τρεις εβδομάδες αργότερα, η μόνη εξέλιξη που έχει σημειωθεί είναι η ανακοίνωση της Frontex ότι περισσότεροι από 540.000 μετανάστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά το πρώτο δεκάμηνο του 2015, αριθμός 13 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Οι Σύροι εξακολουθούν να είναι η πλειονότητα των αφιχθέντων, αν και τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των Αφγανών έχει αυξηθεί σημαντικά. Αντίθετα, η διαδρομή στην κεντρική Μεσόγειο από τη Λιβύη στην Ιταλία μειώθηκε κατά το ήμισυ τον Οκτώβριο (περίπου 8.500 άτομα) σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2014.

Τα ανωτέρω στοιχεία καταδεικνύουν την ‘επιτυχία’ της Κυβέρνησης να μετατρέψει τη χώρα σε κύρια πύλη εισόδου μεταναστών, αλλά και τον κίνδυνο εγκλωβισμού στη χώρα μας εκατοντάδων χιλιάδων εξ αυτών : η οδός των δυτικών Βαλκανίων προς την κεντρική Ευρώπη αναστέλλεται από επιμηκυνόμενους συνοριακούς φράκτες (Ουγγαρίας – Κροατίας κ.α.) και η χώρα μας δεσμεύεται επισήμως να ‘αποθαρρύνει’ τη δευτερογενή αυτή κίνηση των μεταναστών, ενώ ταυτόχρονα χιλιάδες άνθρωποι καταφθάνουν με κάθε τρόπο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατόπιν στον Πειραιά.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός

α) Με ποιο συγκεκριμένο σχεδιασμό και μέτρα η Κυβέρνηση θα κινηθεί για την υλοποίηση των σημείων της συμφωνίας που αναφέρονται στη διαχείριση των (εξωτερικών ευρωπαϊκών) συνόρων με την Τουρκία και την επανεισδοχή μεταναστών από τη γείτονα και τις λοιπές χώρες προέλευσής τους.

β) Δεδομένου ότι η Κυβέρνηση συμφώνησε για την υποδοχή 30.000 + 20.000 μεταναστών έως το τέλος του έτους, ενώ το πρώτο δεκάμηνο έχουν εισέλθει στη χώρα 540.000, με ποιους πόρους και που θα δημιουργηθούν οι θέσεις αυτές φιλοξενίας και τι θα γίνει με τους υπόλοιπους.

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Δένδιας

Μετάβαση στο περιεχόμενο