Εκδήλωση της “Επτανησίων Πολιτεία” για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2006 η ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα την Αναθεώρηση του Συντάγματος.Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η έναρξη ενός συνεχούς διαλόγου προκειμένου και οι Κερκυραίοι πολίτες να εκφράσουν την γνώμη τους για αυτό το θέμα, που συνιστά κορυφαία πολιτική και θεσμική διεργασία της Πολιτείας.

 

Εισηγητές της εκδήλωσης ήταν ο Βουλευτής Νίκος Δένδιας, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας κ. Γ. Καρύδης, ο Νομικός κ. Αν. Σαλβάνος και ο Υποψήφιος Διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Γ. Μελιανός.Ο κ. Μελιανός έκανε μια ιστορική αναδρομή των Συνταγμάτων που ίσχυαν στην χώρα μας, τονίζοντας ότι το Σύνταγμα του 1975 ήταν ένα από τα μακροβιότερα που ίσχυσαν στον τόπο μας.Παράλληλα, τόνισε την αναγκαιότητα της αναθεώρησης του Άρθρου 16 του ισχύοντος Συντάγματος, ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην χώρα μας.Οι πολίτες, είπε ο κ. Μελιανός, όπως αυτοί εκφράζονται μέσα από τις δημοσκοπήσεις, έχουν εκφραστεί θετικά για το συγκεκριμένο ζήτημα, γεγονός που αποδεικνύει και την ορθότητα της απόφασης της Κυβέρνησης να αναθεωρήσει το συγκεκριμένο άρθρο.

Ο κ. Καρύδης εξάφρασε τη δυσπιστία του για την ανάγκη αναθεώρησης του Άρθρου 16, με την οποία προβλέπεται ότι «η σύσταση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται».Παράλληλα, τόνισε ότι η ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα της και να βρίσκεται υπό την αποκλειστική εποπτεία του κράτους, το οποίο πρέπει να βοηθήσει τα Πανεπιστήμια να επιτελέσουν το έργο τους.Για την αναθεώρηση του Άρθρου 103 που αφορά την μονιμότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων, εξέφρασε την αντίθεσή του και ανέφερε την αναγκαιότητα αλλαγής νοοτροπίας και δομής του πολιτικού συστήματος στο συγκεκριμένο θέμα.Ο κ. Σαλβάνος χαρακτήρισε την επικείμενη αναθεώρηση ως βαθιά συντηρητική, η οποία δεν απαντά στην διεκδίκηση για την ριζική μεταρρύθμιση του πολιτικού μας συστήματος.Παράλληλα, τάχθηκε κατά της δημιουργίας Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και υπέρ της αναβάθμισης του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας των κρατικών ΑΕΙ.

Ο κ. Σαλβάνος για την άρση της μονιμότητας ανέφερε ότι αυτή αποβλέπει στο άνοιγμα των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών στην αγορά και τον ανταγωνισμό και ότι θα καταστήσει πιο ανασφαλή τον υπάλληλο.Για το θέμα του Περιβάλλοντος, τόνισε ότι πρέπει να κατοχυρωθεί και να αναγνωριστεί συνταγματικά η υποχρέωση ένταξης της προστασίας του περιβάλλοντος σε όλες τις κρατικές πολιτικές ανάπτυξης.Ο Νίκος Δένδιας από την μεριά του τόνισε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί κορυφαία διαδικασία της Πολιτείας και χαρακτήρισε την απόφαση αυτή της Κυβέρνησης ως μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή.Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ίδρυση μη Κρατικών Πανεπιστημίων, τονίζοντας ότι υπάρχει το δίλημμα αν τα Πανεπιστήμια αυτά θα είναι Μη Κερδοσκοπικού ή και Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα.Ο Βουλευτής ανέφερε ότι η επικρατούσα άποψη και αυτό που φαίνεται ότι τελικά θα επικρατήσει, είναι η διατύπωση για τη δυνατότητα ίδρυσης μη Κρατικών Πανεπιστημίων μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα.

Αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει με τον ανταγωνισμό που θα δημιουργηθεί ώστε τα κρατικά πανεπιστήμια να βελτιωθούν και να παρέχουν ακόμα καλύτερες υπηρεσίες από ότι σήμερα.Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα σε πολλούς Έλληνες που τώρα είναι αναγκασμένοι να επενδύσουν στο εξωτερικό, να παραμείνουν στην Ελλάδα και να έχουν τη δυνατότητα επιλογής που θα τους οδηγήσει σε επαγγελματική αποκατάσταση.Ο Νίκος Δένδιας ανέλυσε και την επιλογή για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο Τομέα.Όπως τόνισε, η άρση θα αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους και όχι τους ήδη υπηρετούντες.Η άρση θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρξει αξιοκρατία και επιβράβευση των ευσυνείδητων υπαλλήλων και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, η συγκεκριμένη επιλογή γίνεται για τον ίδιο λόγο που είχε γίνει από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1910 η θέσπιση της μονιμότητας «για την εξυπηρέτηση του συμφέροντος της κοινωνίας».Στην κατάμεστη αίθουσα της ΑΝΕΔΚ στο Φαληράκι παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Βόσδου, οι Δήμαρχοι Εσπερίων κ. Προβατάς, Παλαιοκαστριτών κ. Χαλικιάς και Λευκιμμαίων κ. Γαρδικιώτης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Κερκυραίων κ.κ. Μωραΐτης, Βλάσση, Μπουζούκης και Ιωάννου, ο Πρόεδρος του Ο.Λ.Κ. κ. Σουβλάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού κ. Δεσύλλας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κοντός, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κέρκυρας κ. Δημητριάδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας κ. Μπράμος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας κ. Μπρεντάνος, ο Λιμενάρχης Κέρκυρας κ. Καλαμπαλίκης, ο Πρόεδρος της ΤΟ Πόλης της Ν.Δ. κ. Νίκου, ο Διοικητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας κ. Μαντζαρόπουλος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Κουρής, εκπρόσωπος του Μητροπολίτης Κερκύρας, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Δήμου Κερκυραίων κ. Ράλλης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, ενώ απέστειλαν χαιρετισμό ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιωάννης Σπιτιέρης, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γκερέκου, ο Νομάρχης Κέρκυρας κ. Μαχειμάρης, ο τέως Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Καλούδης και η Πρόεδρος του σωματείου ΦΛΟΓΑ κ. Κοσμαδάκη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο