Εκτροχιασμός προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και κίνδυνος προσθέτων δημοσιονομικών μέτρων

Προς:

α) κ. Υπουργό Οικονομικών

β) κ. Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης

γ) κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Ενόσω η Κυβέρνηση καταθέτει και επισπεύδει την ψήφιση από τη Βουλή σειράς σχεδίων νόμων με τα οποία υποτίθεται ότι ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών, στην πράξη αποτυγχάνει να τα εφαρμόσει – όταν δεν τα ναρκοθετεί εσκεμμένα – με αποτέλεσμα να υπονομεύει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που η ίδια έχει θέσει και, συνεπακόλουθα, να φέρνει πιο κοντά τη λήψη προσθέτων μέτρων σε βάρος των φορολογουμένων, των καταναλωτών, της πραγματικής οικονομίας.

Ενώ π.χ., μη αρκούμενη στη λειτουργία του «Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ» (ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ – ν.3986/2011), έχει προχωρήσει στη δια νόμου σύσταση της «Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» (το λεγόμενο ‘υπερταμείο’), την «Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ» (ΕΔΗΣ ΑΕ – ν.4389/2016), τη μεταβίβαση στην τελευταία, μεταξύ άλλων, της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ ΑΕ κ.α. (ν.4425/2016), στην πράξη, με τις διαχειριστικές επιλογές της, οδηγεί σε εκτροχιασμό το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ με πολλαπλά δυσμενείς συνέπειες για την οικονομία και τη χώρα.

Η ματαίωση της πώλησης ποσοστού 66% των μετοχών της «Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ΑΕ» (ΔΕΣΦΑ ΑΕ), της εισπράξεως προϋπολογισμένων εσόδων 400 εκ. € και της υλοποίησης ενός επενδυτικού προγράμματος άνω των 2,5 δισ. €, που έγινε χθες γνωστή, είναι το θορυβώδες ‘φινάλε’ μιας συνολικά αποτυχημένης πολιτικής αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας: Αντί του εφετινού στόχου των 2,5 δισ. € από αποκρατικοποιήσεις βάσει του επικαιροποιημένου μνημονίου, τα έσοδα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων εκτιμάται ότι θα κυμανθούν για το 2016 σε μόλις 500 εκ. €.

Ο εκτροχιασμός του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων δεν στερεί απλώς τον Κρατικό Προϋπολογισμό από αναγκαία δημόσια έσοδα, αλλά και ματαιώνει την υλοποίηση σημαντικών επενδυτικών σχεδίων, που συνεπάγονται την εισαγωγή στην ελληνική οικονομία ξένων κεφαλαίων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας κ.α.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. συναρμόδιοι Υπουργοί

α) Ποιος είναι ο τελικός απολογισμός του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ και των πραγματοποιηθέντων εσόδων για το έτος 2016.

β) Πως θα αναπληρωθεί η σοβαρή υστέρηση των εσόδων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για εφέτος;

γ) Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση ώστε να αποκλείσει τη μετακύλιση των ματαιωθέντων εσόδων στους ώμους των φορολογουμένων υπό τη μορφή ‘αντισταθμιστικών’ δημοσιονομικών βαρών.

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Δένδιας

Μετάβαση στο περιεχόμενο