Εναρκτήριες δηλώσεις πριν από τη συνάντηση με την Υπουργό Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής, Naledi Pandor και καταληκτικές δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης

Εναρκτήριες δηλώσεις

Εξοχότατη,

Επιτρέψτε μου να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου που επισκέπτομαι τη Νότια Αφρική, μια επίσκεψη που καθυστέρησε πολύ να πραγματοποιηθεί. Σας ευχαριστώ που αναφερθήκατε στους Έλληνες αποδήμους, υπάρχουν εδώ σχεδόν 50.000 άνθρωποι, οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι και θα μπορούσε να είναι μια τεράστια ιστορία επιτυχίας. Έχουμε ένα εξαιρετικό παράδειγμα, την περίπτωση του Γιώργου Μπίζου τον οποίο θαυμάζουμε και σεβόμαστε.

Η Ελλάδα έχει αυξανόμενο και ενεργό ενδιαφέρον για την Αφρική. Η Αφρική αποτελεί έναν από τους έξι πυλώνες της εξωτερικής μας πολιτικής και θα θέλαμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τη Νότια Αφρική, μια από τις σημαντικότερες χώρες της ηπείρου. Είναι, για εμάς, προφανές ότι διαδραματίζετε πολύ σημαντικό ρόλο ως μέλος της Νοτιοαφρικανικής Αναπτυξιακής Κοινότητας (SADC) και της Αφρικανικής Ένωσης. Επίσης, θα αναλάβετε την προεδρία των BRICS. Πού αλλού θα μπορούσα να πάω, αν μου επιτρέπετε.

Σε διμερές επίπεδο, έχουμε άριστες σχέσεις. Ασφαλώς, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πράξουμε περισσότερα. Οι σχέσεις αυτές βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Έχετε προσχωρήσει στην UNCLOS, η οποία για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντική.

Θα ήθελα, επίσης, να σας ευχαριστήσω δημόσια και να εκφράσω την εκτίμησή μου για την υποστήριξή σας στην προσπάθειά μας να εκλεγούμε ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-26. Και, φυσικά, είμαι πολύ χαρούμενος που υποστηρίξαμε την υποψηφιότητα της Νότιας Αφρικής στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περίοδο 2023-25. Είμαστε ευτυχείς γι’ αυτό.

Υποστηρίζουμε, επιπλέον, την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Νότιας Αφρικής και της ΕΕ. Είμαι πολύ χαρούμενος που ο Αντιπρόεδρος Borrell έρχεται στην Πρετόρια – και το συζητήσαμε αυτό με εσάς – συνοδευόμενος από τρεις Επιτρόπους. Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Αφρική. Και ήμουν πολύ χαρούμενος που άκουσα τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τα πράγματα, και πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν.

Τούτου λεχθέντος, σας ευχαριστώ που θεωρείτε αυτή τη συνάντηση ως το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στην ενίσχυση των σχέσεών μας. Και πάλι, είμαι χαρούμενος και υπερήφανος που βρίσκομαι σήμερα στην Πρετόρια. Σας ευχαριστώ πολύ που βρήκατε χρόνο στο βεβαρημένο πρόγραμμά σας για να με συναντήσετε.

Καταληκτικές δηλώσεις

Κατ’ αρχάς, ήταν για μένα μια μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τα πολύ στέρεα θεμέλια των σχέσεων με τη Νότια Αφρική. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία στους διεθνείς οργανισμούς, αρχής γενομένης από τα Ηνωμένα Έθνη. Είμαι ευγνώμων στη Νότια Αφρική για την υποστήριξή σας στην προσπάθειά μας να εκλεγούμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης, σεβόμαστε πολύ τις θέσεις της Νότιας Αφρικής σε πλήθος διεθνών θεμάτων. Οφείλω και πάλι να τονίσω ότι η Νότια Αφρική υποστηρίζει την UNCLOS, έχει επικυρώσει την UNCLOS, τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Επιπλέον, είναι μέλος των Φίλων της UNCLOS. Κάλεσα τη Νότια Αφρική να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη “Our Ocean Conference” το 2024, την οποία θα διοργανώσουμε από κοινού με τις ΗΠΑ.

Εξετάσαμε, επίσης, μια σειρά τομέων στους οποίους θα μπορούσαμε αναπτύξουμε πολύ επιτυχημένη συνεργασία όπως: τουρισμός, ενέργεια, yachting και εκπαίδευση Νομίζω ότι έχουμε πολλά να πράξουμε, πολλά να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτά τα στέρεα θεμέλια.
Οφείλω να πω, όπως είπε η Υπουργός, ότι θυμάμαι την τελευταία σκηνή από την Καζαμπλάνκα: “αυτή είναι η αρχή μιας υπέροχης φιλίας”. Αυτή δεν είναι η αρχή, διότι η φιλία υπάρχει. Είναι η συνέχεια μιας υπέροχης φιλίας.

Σας ευχαριστώ, λοιπόν, πολύ που με δεχτήκατε σήμερα εδώ, στην Πρετόρια.

Μετάβαση στο περιεχόμενο