Παρουσία στις εκδηλώσεις για την 80ή Επέτειο Μνήμης της Σφαγής του Διστόμου

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εκπροσώπησε σήμερα, Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024, τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης στις εκδηλώσεις για την 80ή Επέτειο Μνήμης της Σφαγής του Διστόμου από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στις 10 Ιουνίου 1944. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δίστομο, παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, παρακολούθησε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου το Μνημόσυνο υπέρ των σφαγιασθέντων, το οποίο τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Παύλος.

Ακολούθως, ο κ. Δένδιας παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση υπέρ σφαγιασθέντων στο Μαυσωλείο των Θυμάτων της Σφαγής και στην κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εν συνεχεία, ο Υπουργός παρευρέθηκε στην ξενάγηση στον χώρο του Οστεοφυλακίου, από τον Δήμαρχο Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, Ιωάννη Σταθά.

Στις εκδηλώσεις της Επετείου Μνήμης παρευρέθησαν, επίσης, ο Βουλευτής Βοιωτίας Ελευθέριος Κτιστάκης, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, η Βουλευτής Παναγιού (Γιώτα) Πούλου, ο Βουλευτής Γεώργιος Μουλκιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος Γιώργος Ντασιώτης, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος Φανή Παπαθωμά, ο Δήμαρχος Λεβαδέων Δημήτρης Καραμάνης, ο Δήμαρχος Σουλίου Θανάσης Ντάνης, ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, επιζώντες του Ολοκαυτώματος, συγγενείς των σφαγιασθέντων και πολίτες.

Από στρατιωτικής πλευράς παρέστη ακόμη ο Διοικητής της ΑΣΔΥΣ Αντιστράτηγος Δημήτριος Μπολομύτης.

Ο κ. Δένδιας σε δήλωσή του ανέφερε:

«Αποτελεί ύψιστη τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Δίστομο, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, αλλά νομίζω και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, στις εκδηλώσεις για τη Μνήμη των Θυμάτων της Ναζιστικής Θηριωδίας, στις 10 Ιουνίου του 1944.

Εδώ σφαγιάστηκαν όχι μόνο άνδρες, αλλά γυναίκες και μικρά παιδιά, 233 άμαχοι, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Κάθε επέτειος όμως, πέρα από την τιμή στα θύματα, αποκτά επιπλέον νόημα αν την προβάλουμε στο σήμερα και στο αύριο του Έθνους.

Και νομίζω ότι το δίδαγμα το οποίο εκπέμπεται από το Δίστομο είναι η υπηρεσία της Πατρίδας, της Ανεξαρτησίας της και της Κυριαρχίας της.

Και, επίσης, το προφανές γεγονός, ότι οι αξιώσεις για την αποζημίωση από τις φρικτές καταστροφές της Κατοχής, αλλά και από το κατοχικό δάνειο, είναι απολύτως ισχυρές και το ελληνικό κράτος τις διατηρεί στο ακέραιο.

Θα ήθελα να καταλήξω και με κάτι ακόμα, εξαιτίας των χθεσινών ευρωπαϊκών εκλογών. Νομίζω ότι συνιστά συλλογική προσβολή στην Ευρωπαϊκή Ιστορία η ανάδειξη στην Ευρώπη, ιδίως στη Γερμανία, νεοναζιστικών κομμάτων. Η ύπαρξη στο ψηφοδέλτιο του AfD ατόμου το οποίο ισχυρίζεται ότι «δεν ήσαν όλοι κακοί στα Waffen-SS», νομίζω αποτελεί την πιο μεγάλη προσβολή στην κοινή ευρωπαϊκή μας ιστορία. Και είμαι βέβαιος ότι οι λαοί της Ευρώπης θα δώσουν τη δέουσα απάντηση.

Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει πρώτα να αντιληφθούν με ευκρίνεια, όπως το κάναμε εμείς εδώ στην Ελλάδα με τη Χρυσή Αυγή, πόσο τεράστια πρόκληση αποτελεί ο ναζισμός και ο φασισμός για το μέλλον της Ευρώπης».

Μετάβαση στο περιεχόμενο