Επίσκεψη στο Κιλκίς με την ιδιότητα του Συντονιστή του Προεκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας στην Κεντρική Μακεδονία για τις Ευρωεκλογές 2024

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β3 Εκλογική Περιφέρεια Νοτίου Τομέα Αθηνών, Νίκος Δένδιας, επισκέφτηκε το απόγευμα χθες, Κυριακή 12 Μαΐου 2024, το Κιλκίς, ως Συντονιστής στην Κεντρική Μακεδονία του Προεκλογικού Αγώνα της ΝΔ για τις Ευρωεκλογές 2024.

Ο Νίκος Δένδιας ξεκίνησε την επίσκεψη με τη συνάντησή του με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, τον Αντιπρόεδρο της Βουλής, Βουλευτή της ΝΔ και πρώην Υπουργό Γιώργο Γεωργαντά και τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας (ΔΕΕΠ) Μηνά Παπαδόπουλο, καθώς και κομματικά στελέχη.

Στη συνέχεια, μετέβη στο Δημαρχείο Κιλκίς, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δημήτρη Κυριακίδη, παρουσία Αντιδημάρχων, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και μελών του.

Ακολούθως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφτηκε την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, όπου συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη, παρουσία των Δημάρχων Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη και Παιονίας Κώστα Σιωνίδη, καθώς και της Περιφερειακής Συμβούλου Νατάσσας Σωτηριάδου.

Ο κ. Δένδιας μετέβη κατά την επίσκεψή του στο Κιλκίς στο εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας, όπου σε σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε:

«To κύριο ζήτημα είναι να μην υποτιμήσουμε την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Kαι για εμάς, στη Νέα Δημοκρατία η Κεντρική Μακεδονία και οι νομοί της είναι η πηγή της δύναμής μας.

Η παράταξη βασίζεται σε αυτές τις περιοχές. Επίσης, έχουμε την ιδιαιτερότητα ότι υπάρχει εντοπιότητα αρχηγών άλλων κομμάτων στα δεξιά μας. Άρα, λοιπόν, η προσπάθεια πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Υπάρχει διακύβευμα. Το έχει θέσει σαφέστατα ο Πρωθυπουργός. Υπάρχει, λοιπόν, ανάγκη και συστράτευσης και προσπάθειας. Είναι
σημαντικό ότι εδώ το έχετε καταλάβει.

Άρα, και για μένα είναι μεγάλη τιμή που μου ανατέθηκε η ευθύνη του συντονισμού αυτής της προσπάθειας, και έτσι έχω την ευκαιρία και να σας γνωρίσω καλύτερα και να τα καταφέρουμε μαζί μια χαρά.

Και πάλι συγχαρητήρια, κύριε Πρόεδρε. Να είστε καλά».

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Κιλκίς, μίλησε σε πολίτες σε καφέ της πόλης για το διακύβευμα των Ευρωεκλογών, μαζί με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, του Αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Γεωργαντά, του πρώην Υπουργού Κώστα Κιλτίδη, της υποψήφιας Ευρωβουλευτού Αντρούλας Παράσχου κ.ά.

Ο Νίκος Δένδιας απευθυνόμενος στους πολίτες του Κιλκίς ανέφερε:

«Είναι μεγάλη μου χαρά και μεγάλη μου τιμή που είμαι σήμερα εδώ στο Κιλκίς. Θέλω, επίσης, να σας πω ότι πιστεύω ότι η παρουσία μου απλώς μπορεί να ενισχύσει ένα μήνυμα που ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, που υπάρχει εδώ, μπορεί να διατυπώσει με απόλυτη επάρκεια.
Υπάρχουν τρεις Υπουργοί, ο κύριος Γεωργαντάς, ο κύριος Κιλτίδης, ο κύριος Φλωρίδης, ο οποίος με σεμνότητα δεν πήρε τον λόγο, ένας εξαιρετικός Περιφερειάρχης, ο οποίος τιμήθηκε από τον λαό της Κεντρικής Μακεδονίας με πρωτοφανή ποσοστά στις τελευταίες εκλογές – οι οποίες απέχουν λίγους μήνες, μην γελιόμαστε – ένας επαρκέστατος Αντιπεριφερειάρχης, μια σειρά από δημοτικούς άρχοντες που με εξέπληξαν στις συζητήσεις που είχαμε πριν για την ορθοφροσύνη και την προσήλωση στα τοπικά προβλήματα. Και ένας εξαιρετικός Πρόεδρος της Κομματικής μας Οργάνωσης.

Είμαι, λοιπόν, πολύ, – πολύ περήφανος που είμαι μαζί με αυτά τα στελέχη για να κάνουμε όλοι μαζί αυτή την προσπάθεια. Και έχουμε μαζί μας, επίσης, απόψε μία νέα υποψήφια ευρωβουλευτή, την Ανδρούλα Παράσχουυ, μία κοπέλα που κάνει τα πρώτα της βήματα στην πολιτική. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο κόμμα με ευρύ μέλλον, χρειάζεται νέα στελέχη και νέους ανθρώπους. Να είσαι καλά και καλή σου επιτυχία!

Κυρίες και κύριοι, ελέχθη πριν με τον πιο καθαρό τρόπο: Αυτές οι εκλογές δεν είναι αδιάφορες εκλογές, δεν είναι εκλογές τις οποίες μπορούμε είτε να καθίσουμε στο σπίτι μας λέγοντας «δεν πειράζει, δεν κρίνεται το ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο εδώ» είτε εκλογές στις οποίες μπορούμε να εκφράσουμε αίσθημα διαμαρτυρίας για τις κατανοητές και πολλές φορές, σωστές θέσεις μας για ζητήματα που μας αφορούν και στα οποία θεωρούμε ότι δεν πήραμε επαρκείς απαντήσεις.

Όμως, πάντοτε, η απόφαση είναι συγκριτική. Τι ωφελεί τον τόπο; Τι ωφελεί εμάς; Τι ωφελεί την οικογένειά μας; Τι ωφελεί τα παιδιά μας; Και τι ωφελεί το μεγαλύτερο σπίτι μας, την Ευρώπη; Λέχθηκε καθαρά προηγουμένως απ’ όλους τους προλαλήσαντες: Υπάρχει ένα ισχυρό λαϊκιστικό ρεύμα στην Ευρώπη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο κατ’ εξοχήν Ευρωπαίος Πρωθυπουργός, ο οποίος στέκεται απέναντι σε αυτό το ρεύμα, με θέσεις που δεν είναι κατ’ ανάγκη πάντοτε δημοφιλείς. Θέσεις, όμως, ορθές και κυρίως θέσεις συμφέρουσες για την Ελλάδα και θέσεις ευρωπαϊκές. Δεν μπορούμε να αδυνατίσουμε αυτή τη φωνή.

Υπήρξα Υπουργός Εξωτερικών για πολλά χρόνια, είχε την καλοσύνη ο Απόστολος να τιμήσει την παρουσία μου στο Υπουργείο Εξωτερικών με όσα είπε. Θέλω να σας πω, όμως, πόσο «ψηλός» αισθανόμουν κάθε φορά που πήγαινα στις συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τη γνώση ότι εκπροσωπώ το πιο ισχυρό λαϊκό κόμμα στην Ευρώπη.
Η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγαλύτερο κόμμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρώπη. Κι αυτό είναι ένα τεράστιο όπλο στη φαρέτρα του Έλληνα Πρωθυπουργού και κάθε Έλληνα Υπουργού όταν συναντιέται με τους Ευρωπαίους ομολόγους μας.

Και, επίσης, στον τομέα τον οποίο υπηρέτησα και υπηρετώ, τα εθνικά μας συμφέροντα, σας παρακαλώ μην θεωρήσετε ποτέ ότι τα εθνικά συμφέροντα της Πατρίδας μας είναι ανεξάρτητα από τη δυνατότητά μας να επηρεάσουμε το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.
Η παρουσία μας στην Ευρώπη δεν υπηρετεί μόνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας. Υπηρετεί και την ασφάλειά μας, την ανεξαρτησία μας, την κυριαρχία, την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη ένας μεγάλος διάλογος, ένας πολύ ισχυρός διάλογος για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα, δηλαδή, για να το λέμε «λιανά», στρατιωτικών δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δυνάμεων που κάτω από την ευρωπαϊκή σημαία θα υπερασπίζονται τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και τον ευρωπαϊκό γεωγραφικό χώρο.

Θυμηθείτε πόσο σημαντικό ήταν για την Ελλάδα όταν στη μεγάλη μεταναστευτική κρίση του ’20, όταν η γειτονική χώρα έσπρωχνε στην πραγματικότητα δεκάδες χιλιάδες δυστυχισμένους ανθρώπους για να παραβιαστούν τα σύνορα της Πατρίδας μας, πόσο σημαντικό στάθηκε ότι οι Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες ήρθαν και στάθηκαν δίπλα στους δικούς μας αστυνομικούς, δίπλα στους δικούς μας συνοριοφύλακες στη γραμμή του Έβρου.

Και ο Μπορέλ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος, ήρθε μαζί μου και πέταξε πάνω από τον Έβρο. Και η Φον ντερ Λάιεν και ο Μισέλ ήρθαν και πέταξαν μαζί με τον Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πάνω από τον Έβρο. Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο τεράστια σημασία θα έχει η παρουσία ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης στον Έβρο.

Έκανα Πάσχα προχθές όχι στην πατρίδα μου στην Κέρκυρα ή στους Παξούς όπως συνηθίζω, αλλά στο Καστελόριζο, στη Στρογγύλη και στη Ρω, γιατί εκεί είναι το άκρο της Ελλάδας. Φανταστείτε εκτός από τους ακρίτες μας που υπηρετούν εκεί με τιμή την ελληνική σημαία, να υπάρχει ευρωπαϊκή στρατιωτική παρουσία στα ακρότατα όρια του Ελληνισμού, που συμπίπτουν με τα ακρότατα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και σας παρακαλώ με εντιμότητα τώρα, κοιτάξτε το ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Κοιτάξτε και πείτε μου ποιος μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει αυτή την προοπτική από τα κόμματα που τίθενται υπό την κρίση σας, την έντιμη κρίση σας, στις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Ποιος μπορεί να πείσει την Ευρώπη για όλα αυτά; Και αναλόγως πράξτε.

Δεν θέλω ούτε να σας ταλαιπωρήσω ούτε να κάνω μακρόσυρτους λόγους εκφωνώντας κομματικούς πανηγυρικούς. Δεν έχω πια φανατισμούς στη ζωή μου.
Έμαθα πλέον ότι αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να υπηρετεί κανείς με σεμνότητα, αλλά με επάρκεια, το Εθνικό συμφέρον, το συμφέρον της Πατρίδας μας, το οποίο συμπίπτει με το ευρωπαϊκό συμφέρον. Δηλαδή, το συμφέρον της ευρύτερης πατρίδας μας.

Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το πιο περήφανο δημιούργημα στην ιστορία του ανθρώπινου γένους. Δεν αγνοώ καθόλου τα λάθη ούτε της γραφειοκρατίας των Βρυξελών, ούτε των πολλαπλών διαφωνιών, ούτε της δυσχέρειας στη λήψη αποφάσεων, ούτε των πολλών προβλημάτων που η Ευρώπη έχει στην πορεία της.
Αλλά είναι ένα καινοφανές, ένα καινούργιο εγχείρημα. Έχει ζωή μονάχα 70 χρόνια. Εδώ και δεκαετίες στις πεδιάδες της Ευρώπης σκοτωνόμασταν μεταξύ μας.
Σήμερα το πρωί ήμουν στο Ρούπελ, όπου με τιμή ο Ελληνικός Στρατός υπό δυσχερέστατες συνθήκες στάθηκε απέναντι στους Γερμανούς εισβολείς, απέναντι στους Ναζί εισβολείς.
Σήμερα είμαστε όλοι μαζί σε αυτό το ενιαίο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και προχωράμε όλοι μαζί μπροστά.
Για να πάει όμως μπροστά χρειάζεται να το υπηρετήσουν κυρίως δυνάμεις που πιστεύουν σε αυτό. Και δεν υπάρχει καμία άλλη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Καμία άλλη πολιτική δύναμη, και το λέω μετά λόγου γνώσεως, που να υπηρέτησε με τόση συνέπεια, με τόση πολιτική αυταπάρνηση, με τόση ανάληψη πολιτικού κόστους την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.

Ήμουν παιδάκι όταν στη Λεωφόρο Συγγρού όταν θέλαμε να προστατεύσουμε τον Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εσταίν, που ερχόταν να υπογράψει μαζί με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Γεώργιο Ράλλη τη Συνθήκη Εισόδου της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα από νεολαίες άλλων κομμάτων, που ήθελαν να τον εμποδίσουν να ανέβει τη Λεωφόρο Συγγρού.

Εμείς λοιπόν υπηρετήσαμε με τεράστια προσπάθεια αυτή την ευρωπαϊκή προοπτική. Αλλά, φίλες και φίλοι, πρέπει να ολοκληρώσουμε τη δουλειά που ξεκίνησε. Γι’ αυτό, μαζί με τους χαιρετισμούς του Προέδρου μας του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον οποίο ευχόμαστε καλή επιτυχία αύριο στην Άγκυρα, πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για να καταφέρουμε αυτό που απαιτείται: Μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές.

Να είστε πάντα καλά και σας αφήνω να ευχαριστηθείτε τον αγώνα και εύχομαι το καλύτερο γι’ αυτό που θέλετε να γίνει.

Να είστε καλά».

Μετάβαση στο περιεχόμενο