Επίσκεψη στην 115ΠΜ και πτήση με F-16 Viper πάνω από το Αιγαίο

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024, επίσκεψη στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, στο Ακρωτήρι Σούδας, όπου τον υποδέχθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης και ο Διοικητής της 115ΠΜ Σμήναρχος Χρήστος Γρηγορούδης.

Παρόντες επίσης ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης και οι Βουλευτές Χανίων Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.

Ακολούθως ο κ.Δενδιας μετέβη στην 340 Μοίρα της 115 ΠΜ όπου ενημερώθηκε σχετικά με την αποστολή και τον υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας του προσωπικού, για την ανάληψη και επιτυχή διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων οποτεδήποτε απαιτηθεί και σύμφωνα με τα ισχύοντα σχέδια.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός πραγματοποίησε πτήση πάνω από το Αιγαίο, σε σχηματισμό F-16 Viper της 340 Μοίρας, μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη.

Μετά την πτήση ο κ.Δένδιας δήλωσε:

«Με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, στις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης, μιας Πτέρυγας Μάχης που βρίσκεται στην Κρήτη, μια περιοχή με τεράστια στρατηγική σημασία.

Όπως είναι και στρατηγικής σημασίας για τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, μαζί με τους εταίρους και του συμμάχους μας.

Είχα πριν από λίγη ώρα την μοναδική ευκαιρία να πετάξω με ένα F-16 και μάλιστα με ένα F-16 Viper, την πιο σύγχρονη εκδοχή του και να καταλάβω τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας καλούνται να επιτελέσουν το έργο τους, την υποχρέωσή τους απέναντι στην πατρίδα.

Η Πολεμική Αεροπορία υπηρετεί δύο ρόλους. Αποτελεί καταρχήν βασικό πυλώνα αποτροπής της χώρας μας, αλλά επίσης και σημαντικό πυλώνα προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Και θα ήθελα να πω ότι η αποτελεσματικότητά της και η μεγάλη ικανότητα των στελεχών της αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια της πατρίδας. Αλλά και πέρα από αυτό, για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας, για την αποτροπή κάθε επιθετικότητας και κάθε αναθεωρητισμού.

Το ελληνικό κράτος συνεχίζει την προσπάθεια για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Η παραλαβή των Rafale, η παραλαβή των F-16 Viper, ενισχύουν τις Μοίρες μας. Υλοποιούνται προμήθειες οπλικών συστημάτων τα οποία αναβαθμίζουν τις ήδη υψηλές επιχειρησιακές μας δυνατότητες.

Όπως ξέρετε, ήδη συζητάμε την απόκτηση και του F-35, του πιο σύγχρονου αεροσκάφους στον κόσμο, το οποίο θα ενισχύσει αναμφισβήτητα την επιχειρησιακή και την αποτρεπτική ικανότητα της πατρίδας μας.

Στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», η Ελλάδα προσπαθεί επίσης να αναγεννήσει, να αναδημιουργήσει την αμυντική μας βιομηχανία και να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα καινοτομίας, το οποίο θα μας δώσει την ευκαιρία να παράγουμε οπλικά συστήματα εμείς οι ίδιοι, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες και το ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας.

Θα ήθελα όμως, και κυρίως με την ευκαιρία που βρίσκομαι σήμερα εδώ, να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας για την άριστη ανταπόκριση στα υψηλά τους καθήκοντα. Εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, ώστε τα αεροσκάφη να είναι έτοιμα να επιχειρήσουν και να προστατεύουν την πατρίδα μας. Θα ήθελα λοιπόν, στους πιλότους, αλλά και σε όλα τα στελέχη που υποστηρίζουν από το έδαφος αυτά τα αεροπλάνα και στο πολιτικό προσωπικό, να εκφράσω την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη της ελληνικής πολιτείας για τη συμβολή, την μεγάλη συμβολή στην προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας και να συγχαρώ τον παριστάμενο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον παριστάμενο Αρχηγό της Αεροπορίας για τα στελέχη τα οποία διοικούν».

Μετάβαση στο περιεχόμενο