Επίσκεψη στο Επιμελητήριο Κέρκυρας και συνέντευξη τύπου

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα, 15 Ιανουαρίου 2011, ο Βουλευτής Κέρκυρας και Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τη Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στο Επιμελητηρίου Κέρκυρας. Αναλυτικά, ο κ.Δένδιας δήλωσε:

 

«Είχα τη μεγάλη τιμή σήμερα να επισκεφτώ το Επιμελητήριο της Κέρκυρας και να συνομιλήσω με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ .Γ. Χονδρογιάννη και τη Διοικητική Επιτροπή για την πρόταση, η οποία έχει πάρει τη δυναμική της στην Κερκυραϊκή κοινωνία , της ανάγκης μείωσης του ΦΠΑ στα Ιόνια Νησιά ανάλογα με ότι ισχύει στο Αιγαίο. Θέλω να θυμίσω ότι αυτή είναι μια πρόταση την οποία το Επιμελητήριο από παλιότερα υποστηρίζει και την οποία στην πολιτική επικαιρότητα επανέφερε ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ ο κ. Γιώργος Καλούδης. Η συζήτηση που έγινε, κατ’ αρχήν, έχει να κάνει με την ανάγκη γενικότερα να υπάρχει ένα δίκαιο και διαρκές φορολογικό σύστημα με σχετικά μικρούς φορολογικούς συντελεστές. Μόνο έτσι μπορούμε αφενός μεν να έχουμε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και αφετέρου να δραστηριοποιηθούν ξένες επενδύσεις στη χώρα μας καθώς και οι Ελληνικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να αναπτυχθούν, όπως επίσης να αναπτυχθεί και ο Κερκυραϊκός τουρισμός. Για το συγκεκριμένο ζήτημα μείωσης του ΦΠΑ, παρακάλεσα τη Διοικητική Επιτροπή και τον Πρόεδρο και δέχτηκαν, να αναθέσει το Επιμελητήριο Κέρκυρας μια μελέτη σε Πανεπιστημιακό ίδρυμα, για να μπορέσουμε να αποδείξουμε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών αποφέρει στην πραγματικότητα περισσότερα έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο. Με τον τρόπο αυτό θέλω να υπάρχει ένα εργαλείο που θα μου επιτρέψει να στηρίξω την πρόταση νόμου που ήδη ετοιμάζουμε και η οποία θα υποστηρίξει το εξής απλό: Αν μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και ειδικά το ΦΠΑ θα εισπραχθούν περισσότερα έσοδα αντίθετα με την επ’ άπειρον αύξηση του ΦΠΑ που θα αποφέρει πολύ λιγότερα . Νομίζω ότι στο βαθμό που αυτό θα μπορέσει να γίνει , σ’ ένα σύντομο χρονικό διάστημα και ο πρόεδρος μου υποσχέθηκε ότι θα γίνει αμέσως, θα μπορέσουμε ίσως και τον επόμενο μήνα, δηλαδή μέσα στο Φλεβάρη, να καταθέσουμε πρόταση νόμου στη βουλή με την οποία θα ζητάμε να τροποποιηθεί η σχετική διάταξη και το Ιόνιο να έχει τους ίδιους συντελεστές ΦΠΑ με το Αιγαίο. Στοιχείο έδρασης αυτής της αλλαγής θα είναι η διάταξη του συντάγματος για τις νησιωτικές περιοχές. Διάταξη που επιβάλλει απέναντι στο Ελληνικό Κράτος να έχει προνομιακή πολιτική απέναντι στις νησιωτικές περιοχές και δεν τις ξεχωρίζει , σε νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου. Γι’ αυτό ευχαριστώ τον Πρόεδρο και την Διοίκηση του Επιμελητηρίου για την καλοσύνη τους να ανταποκριθούν και να συμβάλουν σε μια κίνηση που θα βοηθήσει την Κερκυραϊκή Κοινωνία.»

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Κύριε Υπουργέ ένα τέτοιο επιχείρημα, όχι το συνταγματικό, το επιχείρημα της αύξησης των εσόδων του Κράτους με τη μείωση του ΦΠΑ, δεν είναι κάτι που ισχύει για όλη την Ελλάδα, γιατί να σας ακούσει η κυβέρνηση όταν η πολιτική της είναι αύξηση του ΦΠΑ ;

«Κατ’ αρχήν έχετε απόλυτο δίκιο. Η πάγια θέση την οποία εκφράζει και ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς είναι ότι οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους. Όσο αυξάνουν τους φόρους τόσο μειώνεται η φοροδοτική ικανότητα και κατά συνέπεια το Κράτος εισπράττει λιγότερα, αλλά ειδοποιώ διαφορά συνιστά το συνταγματικό θέμα το οποίο έθεσα. Στα λοιπά επιχειρήματα που αναφέρατε το μόνο μας όπλο είναι η κοινή λογική. Η κυβέρνηση πολλές φορές στερείται της κοινής λογικής. Εδώ όμως ,εκτός από την κοινή λογική που φαίνεται η κυβέρνηση να μην έχει, υπάρχει και η νομιμότητα και θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι εδώ υπάρχει κάτι το πολύ ενδιαφέρον που είναι η κυβερνητική πλειοψηφία των τεσσάρων Βουλευτών. Ουσιαστικά δηλαδή έξι εκ των οποίων οι τέσσερεις είναι Βουλευτές των Ιονίων Νήσων και θα κριθούν να αποφασίσουν αν θα ψηφίσουν υπέρ των ψηφοφόρων τους ή υπέρ του κόμματος τους.»

Σχετικά με το θέμα της έλλειψης Ιατροδικαστή στην Κέρκυρα και της ανάγκης μεταφοράς των νεκρών στα Ιωάννινα προκειμένου να γίνει νεκροψία ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Δυστυχώς είναι ένα θέμα που το γνωρίζω πάρα πολύ καλά γιατί το χειρίστηκα και ως Υπουργός, όταν αύξησα τότε τις θέσεις των Ιατροδικαστών, αλλά ποτέ στην πολιτική μου ζωή δεν λαϊκίζω και ιδιαίτερα όταν αφορά ένα ιδιαίτερα λυπηρό γεγονός…Είναι θέμα το οποίο ο Υπουργός μπορεί να λύσει και αν κρίνει ότι χρειάζεται και κάποια ειδική διάταξη, συνεχώς φέρνει νόμους στη βουλή, μπορεί να τη φέρει. Είχαμε περάσει ειδική διάταξη με την οποία δινόταν η δυνατότητα απόσπασης άλλου Ιατροδικαστή για την αντιμετώπιση παρόμοιου περιστατικού, είναι κάτι το οποίο λύνετε στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, αλλά ξαναλέγω και αν ακόμη χρειαστεί κάποια επιπλέον ρύθμιση μπορεί να γίνει. Εγώ εκείνο που μπορώ να δεσμευθώ απέναντι στην κερκυραϊκή κοινωνία είναι αν υπάρξει κάτι τέτοιο η ΝΔ θα το στηρίξει και θα το ψηφίσει.»

Για το ζήτημα της Ύδρευσης των Νήσων Κερκύρας και Παξών: «Την ερχόμενη εβδομάδα προτίθεμαι να ξεκινήσω μια μεγάλη προσπάθεια για να επαναφέρω, όχι μόνο στη δημοσιότητα, αλλά στην πραγματικότητα να ξαναμπεί σε σταθερή τροχιά το μεγάλο έργο των φραγμάτων. Ήδη οι συνεργάτες μου στην Αθήνα βρίσκονται σε επικοινωνία με την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου ώστε να δούμε τι πρόκειται να γίνει μ’ αυτό το έργο. Οι πρώτες συζητήσεις με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τον Δ/ντή της αρμόδιας υπηρεσίας μας έδωσαν κάποια νότα αισιοδοξίας. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί και πρέπει να συνεχιστεί πάρα πολύ έντονα. Πρέπει να γίνει κατανοητό σ ’όλους ότι είναι ένα κεφαλαιώδες έργο για την Κερκυραϊκή οικονομία και το μέλλον του τόπου, 300.000.00 εκ € δεν υπάρχει πιθανότητα να ξαναβρεθούν και να ξαναδοθούν στην Κέρκυρα και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να επιτρέψουμε το έργο αυτό να μην ενταχθεί, να μην δημοπρατηθεί και να μην ολοκληρωθεί. Αποφάσισα λοιπόν, το αμέσως προσεχές διάστημα να εστιάσω το ενδιαφέρον μου σ’ αυτό ακριβώς το θέμα, στην προσπάθεια δηλαδή να πείσω την κυβέρνηση ότι αυτό είναι ένα έργο το οποίο αξίζει τον κόπο να πραγματοποιηθεί και πρέπει να εντάξει αυτό το έργο ώστε να σταματήσουν οι αμφιβολίες για την πραγματοποίηση του. Είμαι σίγουρος ότι θα έχω την αμέριστη στήριξη και της συναδέλφου του ΠΑΣΟΚ της κα Γκερέκου και του συναδέλφου του ΚΚΕ του κ. Χαραλάμπους ,αλλά χρειάζεται και η συστράτευση της Κερκυραϊκής κοινωνίας. Αυτό είναι ένα έργο που μόνο του μπορεί να βγάλει την οικονομία μας από την κρίση , 300.000.000 εκ. να έρθουν στην Κερκυραϊκή αγορά είναι ένα ποσό που δεν έχει ποτέ στην ιστορία του τόπου πέσει στην Κερκυραϊκή αγορά.»

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Η αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να κρίνει την Ελλάδα ως αξιόπιστη, ότι προλαβαίνει να κατασκευάσει το έργο; Αν αυτό συμβεί προλαβαίνουν τα φράγματα να κατασκευαστούν δεδομένου ότι το ΕΣΠΑ και με παράταση λήγει το 2015;

«Κατ’ αρχήν οι Ευρωπαίοι δεν είναι κάτι το απόμακρο με τους οποίους δεν μπορείς να συνεννοηθείς, να συζητήσεις και να καταλήξεις. Η λήξη το 2015 δεν είναι κάτι το οποίο είναι ο τοίχος, τον οποίο φανταζόμαστε με τον τρόπο τον οποίο φανταζόμαστε. Η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται υπό έκτακτες συνθήκες. Σ’ αυτές τις έκτακτες συνθήκες το πολιτικό επιχείρημα είναι πολύ πιο σοβαρό από οποιοδήποτε άλλο επιχείρημα. Πρέπει όμως η κυβέρνηση να αποκτήσει τη λογική διαπραγμάτευσης και ανάπτυξης επιχειρημάτων, κάτι το οποίο δεν είχε κατά τη διαπραγμάτευση του μνημονίου και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η χώρα βρίσκεται τώρα εδώ. Η κυβέρνηση πρέπει να μάθει την τεχνική του να συζητάει με τους συνεταίρους μας, να τους λέει την αλήθεια καθαρά και να εξηγεί τι έχει γίνει λάθος. Στο έργο των φραγμάτων, το λάθος είναι η επιπλέον μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το οδικό δίκτυο, με την οποία χάσαμε περισσότερο από ένα χρόνο. Δεν υπήρχε κανένας λόγος γι’ αυτή τη μελέτη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε να χαθεί το έργο. Πρέπει να παλέψουμε για το έργο και να παλέψουμε για το έργο στο σύνολο του».

Μετάβαση στο περιεχόμενο