Επίσκεψη στον Δήμαρχο Κερκυραίων

Η αναθεώρηση του Καλλικράτη και η δημιουργία πιθανόν 3 Δήμων στην Κέρκυρα είναι στα σχέδια της ΝΔ, όπως δήλωσε ο Βουλευτής Κέρκυρας και Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψη του στο Δήμαρχο Κερκυραίων.

Τον Δήμαρχο Κερκυραίων επισκέφτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου 2011 ο Βουλευτής Κέρκυρας και Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Νίκος Δένδιας με θέμα τη γενικότερη λειτουργία του Καλλικράτιου Δήμου και την πορεία των μεγάλων έργων της Κέρκυρας.

Ο Βουλευτής τόνισε μεταξύ των άλλων:

« Είχα σήμερα την χαρά να συναντηθώ με τον Δήμαρχο , τον κ. Γιάννη Τρεπεκλή και να έχω μια εκτενέστατη και λεπτομερή από την πλευρά του ενημέρωση για όλα τα θέματα και για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον μεγάλο Δήμο της Κέρκυρας.

Θα ήθελα να εκφράσω στο μεν Δήμαρχο της ευχαριστίες μου για την ενημέρωση αλλά και τη λύπη μου για το περιεχόμενο της ενημέρωσης.

Ο Δήμαρχος Κερκυραίων επί 1,5 ώρα μου εξέθετε προβλήματα στα οποία ο μεγάλος πια Δήμος της Κέρκυρας δεν βρίσκει την ανταπόκριση του Ελληνικού Δημοσίου. Με τον Καλλικράτη, το κεντρικό κράτος ξεφόρτωσε στην τοπική αυτοδιοίκηση μια σειρά από προτεραιότητες χωρίς όμως να προσφέρει ούτε ένα πόρο. Αντίθετα μείωσε κατά 30% περίπου τους πόρους που το κεντρικό κράτος μετέφερε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Επί ημερών της ΝΔ ο Δήμος έπαιρνε περίπου 30% περισσότερο από ότι παίρνει τώρα όταν τα παίρνει.»

Στη συνέχεια ο κ.Δένδιας δήλωσε ότι έχει έναν πολύ σαφή αναπτυξιακό σχεδιασμό για την Κέρκυρα αναφερόμενος σε κάποια έργα που πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε :
«Το πρώτο είναι το μεγάλο έργο των φραγμάτων του οποίου η καθυστέρηση δεν είναι εξηγήσιμη. Έχουμε δεχτεί τις διαβεβαιώσεις του κεντρικού κράτους μέσω του κ.Χρυσοχοίδη ότι ο φάκελος θα κατατεθεί όσο όμως καθυστερεί τόσο το έργο γίνεται πιο αδύνατο. Αμέσως μετά την κατάθεση του φακέλου θα μεταβώ στις Βρυξέλλες και θα κάνω οτιδήποτε για να στηρίξω το έργο αλλά δεν μπορώ να καταθέσω το φάκελο. Οφείλει το Υπουργείο επιτέλους να το κάνει και να αφήσει τις δικαιολογίες.

Δεύτερο είναι το μεγάλο θέμα της Unesco . Εδώ και 24 μήνες μας κοροϊδεύουν για την υπογραφή του.

Από κει και πέρα υπάρχουν τα έργα του λιμανιού, της μαρίνας στη Σπηλιά και από την άλλη μια σειρά από άλλα θέματα όπως το οδικό δίκτυο που επίσης απασχολεί πάρα πολύ τον Δήμαρχο Κερκυραίων και που επίσης δεν υπάρχουν πόροι για να μπορέσει να προσφέρει τη συνδρομή του.»

Επίσης ο Βουλευτής αναφέρθηκε στο σημαντικό ζήτημα αναθεώρησης της εφαρμογής του Καλλικράτη:

«Εξήγησα στο Δήμαρχο Κερκυραίων- και χάρηκα πάρα πολύ για τη σύμφωνη γνώμη του- ότι εμείς στη ΝΔ θεωρούμε ότι το θεσμικό πλαίσιο της Κέρκυρας με τον ένα Δήμο πάσχει. Πρέπει ο Δήμος να είναι κοντά στο Δημότη γι’ αυτό πρέπει να αναθεωρήσουμε τον Καλλικράτη, όχι γιατί δεν ήταν απαραίτητη η μεταρρύθμιση, αλλά γιατί έγινε με λάθος τρόπο. Η θέση της ΝΔ, του αρμόδιου τομεάρχη του κ. Ζώη και του προέδρου του κ .Σαμαρά, ο οποίος μάλιστα την εξέφρασε και κατά την επίσκεψή του στην Κέρκυρα, είναι να οδηγηθούμε πιθανόν σε τρεις Δήμους στο πλαίσιο του νομού.

Χαίρομαι λοιπόν που και ο Δήμαρχος συμφωνεί με την άποψή μας, φυσικό βέβαια λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει από την έλλειψη πόρων.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια πορεία εξόδου. Είναι κρίμα γιατί επί δύο χρόνια δεν έχει γίνει κανένα έργο στο νομό της Κέρκυρας.

Θα στηρίξω το Δήμαρχο και την τοπική αυτοδιοίκηση όσο μπορώ γιατί το Ελληνικό Δημόσιο έχει τη δυνατότητα μέσα από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα να προσφέρει τη στήριξη αυτή. Τόσο εγώ όσο και η ΝΔ θα κάνουμε ότι καλλίτερο μπορούμε .
Η κρίση δεν έχει ως απαραίτητο στοιχείο την αποτυχία, εάν με τα σωστά μέτρα πάμε μπροστά νομίζω ότι θα μπορέσουμε να χτίσουμε καλλίτερες μέρες για το μέλλον, αλλά το κύριο είναι να επιβιώσουμε και σ’ αυτό κατευθύνονται οι προσπάθειες μας»

Μετάβαση στο περιεχόμενο