Ευοίωνες ειδήσεις και προοπτικές από την Κέρκυρα της αναστάσιμης ατμόσφαιρας! Άρθρο της κ. Ελένης Μπίστικα

Πάσχα Κυρίου και έχουμε το προνόμιο να το γιορτάζουμε στην Κέρκυρα, ένα νησί – κήπο ολάνθιστο, ζωσμένο από θάλασσα, με ονειρεμένες αυγές και ηλιοβασιλέματα από τα μπαλκόνια του Corfu Palace, νησίδα φιλοξενίας και πολιτισμού όπου συναντά κανείς αυθεντικούς Κερκυραίους, ζωηρούς, κοσμοπολίτες και γοητευτικές Κερκυραίες.

Είναι φημισμένο το Πάσχα στην Κέρκυρα, και να που τώρα θα γίνει και βιβλίο – λεύκωμα, με φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη, από τις εκδόσεις «Τοπίο». Είναι εδώ ο Δημήτρης και φωτογραφίζει λιτανείες, Επιτάφιους, τη συγκίνηση του Μεγαλοβδόμαδου, τις γεμάτες εκκλησιές, τα «Μπάσματα» του Αγίου και βέβαια, τις Φιλαρμονικές και το σπάσιμο των κανατιών το Μέγα Σάββατο! Οκτώ χρόνια φωτογραφίζει αυτό το θέμα και του χρόνου θα ’χουμε το λεύκωμα. 

Οσο για φέτος, για τις απλές δημοσιογραφικές φωτογραφίες από το κερκυραϊκό Μεγαλοβδόμαδο και την Ανάσταση, θα πρέπει να περιμένουμε την επιστροφή στο γραφείο. Γιατί όλα τα ωραία πράγματα έχουν ένα τέλος, αλλά, ίσως, και μια νέα αρχή! Και αυτή η αρχή έχει σχέση με το κύριο θέμα μας, που είναι το αίσιο τέλος μιας πολύχρονης προσπάθειας που ευοδώθηκε, επιτέλους, και με επίσημες τελετές και παρουσίες – με την επικύρωση της απόφασης ένταξης της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Απριλίου, στα Ανάκτορα των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου στην Κέρκυρα. 

Αξίζει να παρακολουθήσουμε αυτή την πορεία της υποψηφιότητας της Κέρκυρας που δεν ήταν εύκολη υπόθεση και υπήρξαν δύσκολες καμπές στην όλη τροχιά. Η πρωτοβουλία για να ενταχθεί η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας στον Κατάλογο των Μνημείων της UNESCO ξεκίνησε το 1998 από το τμήμα Κερκύρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και τον Πρόεδρό του κ. Κώστα Βλάσση. 

Τον Φεβρουάριο του 2000, οπότε είχε υποβληθεί για πρώτη φορά η υποψηφιότητα της πόλης της Κέρκυρας, η επιφορτισμένη με την υπόθεση εκπρόσωπος της Διεθνούς Γραμματείας του ICOMOS είχε μεταβεί στην Κέρκυρα για να συντάξει τη σχετική έκθεση αξιολόγησης, και έχουν να λένε πως δεν έτυχε κατάλληλης υποδοχής από τις αρμόδιες τοπικές αρχές. 

Το 2002 δεν υπεβλήθη η πρόταση, γιατί ο Φάκελος δεν συνοδευόταν από το απαραίτητο Σχέδιο Διαχείρισης.Τίποτε όμως δεν μπορεί να σταματήσει μια ιδέα όταν έχει έρθει η ώρα της και ιδίως όταν βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος.

 Το φθινόπωρο του 2004 αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην προώθηση του ζητήματος ο βουλευτής Κερκύρας κ. Νίκος Δένδιας. Επισκέπτεται τον μήνα Οκτώβρη τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην UNESCO και ξεκινά συνεργασία με τον μόνιμο αντιπρόσωπο κ. Αλέξανδρο Ράλλη, νυν πρέσβη, για να υποβληθεί και πάλι η υποψηφιότητα της Πόλης της Κέρκυρας. Παράλληλα, το τμήμα Κέρκυρας του ΤΕΕ εμπλουτίζει την αρχική πρόταση με κείμενα επιστημόνων και συγκροτεί ομάδα εργασίας δύο αρχιτεκτόνων με εξειδικευμένη εμπειρία – την κ. Μαίρη Μητροπία και τον κ. Λεωνίδα Στανέλλο, με αντικείμενο την κατάρτιση του Σχεδίου Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας. Με συνεχείς προσπάθειες και επαφές τόσο με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην UNESCO στο Παρίσι, όσο και με το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Νίκος Δένδιας ζητεί από την πολιτική ηγεσία να υποβάλει την υποψηφιότητα της Κέρκυρας ως πρόταση της χώρας.

Όπως όλοι παραδέχονται, «κομβικό» σημείο αποτελεί η τοποθέτηση του Πρέσβη κ. Γιώργου Αναστασόπουλου στη θέση του μόνιμου εκπροσώπου της Ελλάδος στην UNESCO. Με την πείρα του και τις επαφές του ως αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, με το κύρος της προσωπικότητάς του και τη θέρμη του αγώνα του για την Κέρκυρα ο συνάδελφος, φίλος και επιτυχημένος πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Γιώργος Αναστασόπουλος επέτυχε και αυτή τη φορά. Κατάφερε να κινήσει τους φορείς του υπουργείου Πολιτισμού να εργαστούν γρήγορα και αποτελεσματικά για τον συγκεκριμένο σκοπό. 

Τον Ιανουάριο του 2006 το υπουργείο Πολιτισμού με Υπουργό τον κ. Γιώργο Βουλγαράκη κατέθεσε στην UNESCO τον Φάκελο της υποψηφιότητας, αφού με τη συνδρομή του πρέσβη κ. Αναστασόπουλου είχαν ξεπεραστεί τα όποια εμπόδια. Τον Ιανουάριο του 2007 το Συμβούλιο του ICOMOS κάνει θετική εισήγηση για την Κέρκυρα.

 Ο τελικός συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων γίνεται με πρωτοβουλία του βουλευτού κ. Νίκου Δένδια σε σύσκεψη στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του κ. Γ. Αναστασόπουλου, των βουλευτών του νομού, του νομάρχη κ. Πουλημένου, του δημάρχου κ. Σωτήρη Μικάλεφ, του προέδρου του Παραρτήματος Κερκύρας του ΤΕΕ κ. Σπίγγου, κ.ά. Το Σάββατο, 19 Απριλίου, του Λαζάρου, στην τελετή στα Ανάκτορα των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, η εκπρόσωπος του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO κ. Μ. Russler, προϊσταμένη του Τομέα της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής, παρέδωσε στον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Θοδωρή Δραβίλλα το επίσημο Πιστοποιητικό Εγγραφής της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 Στη λαμπρή αυτή τελετή παρέστησαν ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ κ. Θοδωρής Δραβίλλας, ο Μόνιμος Πρέσβης της Ελλάδος στην UNESCO κ. Γιώργος Αναστασόπουλος, για τον οποίο τονίσθηκε πως «χωρίς τη συμβολή του δεν θα ήταν δυνατή η υλοποίηση της ένταξης».Παρών, φυσικά, και ο βουλευτής της Κέρκυρας κ. Νίκος Δένδιας, που πρωτοστάτησε για την ένταξη αυτή και ήταν σοβαρός και ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα, ακριβώς όπως ο μοναχικός δρομέας μεγάλων αποστάσεων κόβει το νήμα της νίκης, χωρίς να ακούει τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα.

 Η ωραιότητα της Παλαιάς Πόλης, με την αυστηρή όψη των ιστορικών μνημείων, των κτιρίων, των τοπίων που απέδωσαν οι μεγάλοι ζωγράφοι και κατέγραψαν οι ξένοι περιηγητές, είναι ολόγυρά μας αυταπόδεικτη. 

Για να συνεχίσει να ’ναι, δεν φθάνει να ’χει η Κέρκυρα συμπεριληφθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. 

Πρέπει και οι Κερκυραίοι να διαφυλάξουν τον χαρακτήρα της, να σεβαστούν καντούνια, όπως το καντούνι που οδηγεί στο Καμπαναριό του Αγίου και μοιάζει με τριτοκοσμική λαϊκή αγορά, που φωτογραφίζουν οι ξένοι ως αρνητικό αξιοπερίεργο!

Μετάβαση στο περιεχόμενο