Συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Ευρωπαϊκές Εκλογές 2024» και στους Γιώργο Κουβαρά, Απόστολο Μαγγηριάδη και Αντριάνα Παρασκευοπούλου

Συνέντευξη Υπουργού Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή ΝΔ Β3 Νοτίου Τομεα Νίκου Δένδια στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Ευρωπαϊκές Εκλογές 2024» και στους Γιώργο Κουβαρά, Απόστολο Μαγγηριάδη και Αντριάνα Παρασκευοπούλου

Κος ΚΟΥΒΑΡΑΣ:
Κατ’ αρχάς, ευχαριστούμε που ήρθατε. Θέλω κύριε Δένδια να ρωτήσω, εδώ είχε βάλει ένα δίλημμα ο Πρωθυπουργός. Είχε πει ότι εάν η Νέα Δημοκρατία δεν πάρει ένα ποσοστό της τάξης του 33%, μπορεί να κινδυνεύσει η σταθερότητα στη χώρα.

Αν είχε πάρει 32% ή 31% ενδεχομένως να μην σας την έκανα αυτήν την ερώτηση, αλλά επειδή βλέπω εδώ ότι έχει πάρει κάτω από 28%, απ’ ότι βλέπω μέχρι τώρα στην Επικράτεια, πως το βλέπετε αυτό;

Διότι αυτό το 27% – 28% μεταφράζεται σε πάρα πολύ μικρότερο αριθμό ψήφων από αυτόν που πήρε η Νέα Δημοκρατία και στις εθνικές εκλογές και στις προηγούμενες ευρωεκλογές με τις οποίες θέλει να συγκρίνεται.

Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα φαντάζομαι και επειδή είστε ένας άνθρωπος που δεν μασάει τα λόγια του, έτσι το ξέρω πάντα, θέλω να σας ρωτήσω ευθέως. Τι μήνυμα παίρνετε εσείς από αυτήν την κάλπη;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Το θέμα της κυβερνησιμότητας της χώρας νομίζω δεν τίθεται εν αμφιβολία, διότι ..

Κος ΚΟΥΒΑΡΑΣ:
Άρα ήταν λάθος που ετέθη;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Όχι. Πρέπει κανείς να το δει σε σχέση με το μεγάλο, τεράστιο ποσοστό της αποχής, το οποίο επίσης σαφώς εμπεριέχει ένα μήνυμα. Πρέπει τα κόμματα, εμείς πρώτοι, δεν αποποιούμαι τις ευθύνες μας, να βρούμε νέους διαύλους επικοινωνίας με την κοινωνία.

Είναι προφανές ότι δεν πετύχαμε να εξηγήσουμε στην κοινωνία γιατί πρέπει να έρθει να ψηφίσει. Από την άλλη όμως η απόσταση από τα υπόλοιπα κόμματα επιτρέπει στη Νέα Δημοκρατία να διατηρεί ένα ασφαλές πλεονέκτημα και μια ασφαλή πορεία.

Κος ΚΟΥΒΑΡΑΣ:
Ακόμα και αυτή η απόφαση έχει μικρύνει πάντως κύριε Δένδια. Δηλαδή άλλο 24% διαφορά και άλλο 13%.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Σωστά, αλλά παραμένει τόσο μεγάλη η διαφορά που δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε διανοείται οτιδήποτε. Εδώ υπάρχει μία πέμπτη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Αν με ρωτάτε αν είμαι ευχαριστημένος με το ποσοστό, κανένας μας δεν είναι. Είχαμε θέσει το όριο στο 33%, δεν το φτάσαμε. Είμαστε πιο κάτω. Όμως, παραμένει μια πέμπτη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, μια πέμπτη νίκη του νυν Πρωθυπουργού. Αυτό είναι έτσι. Δεν τίθεται κανένα θέμα κυβερνησιμότητας διότι δεν υπάρχει κόμμα το οποίο να μπορεί να αμφισβητήσει αυτή τη στιγμή την κυβερνητική πρόταση που εμείς καταθέτουμε.

Κος ΚΟΥΒΑΡΑΣ:
Τι πρέπει να αλλάξει;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Από εκεί και πέρα όμως, αυτό είναι κάτι το οποίο, αλίμονο, θα ήμουν προπετής αν ερχόμουνα απόψε εδώ και σας έλεγα, “έχω τη λύση για όλα”. Κατ’ αρχήν, πρέπει το κόμμα, ο Πρωθυπουργός να καθίσουμε να κάνουμε μία πλήρη ανάλυση όλοι μας, πού είμαστε, σε τι δεν πήγαμε καλά, τι δεν εξηγήσαμε, τι πρέπει να κάνουμε.

Κα ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ:
Λέτε κύριε Υπουργέ όμως ότι πρέπει να βρούμε διαύλους επικοινωνίας με την κοινωνία. Χάθηκαν αυτοί οι δίαυλοι; Και αν χάθηκαν, γιατί; Γιατί έχουν χαθεί; Πού υπάρχει η ευθύνη;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Σε εμάς υπάρχει ευθύνη. Κατ’ αρχήν, εγώ δεν πρόκειται να ψάξω να βρω άκρη στα άλλα κόμματα. Θα κοιτάξω το δικό, το σπίτι μου. Προφανώς έχουμε ευθύνη. Προφανώς δεν τα καταφέραμε όσο θα θέλαμε.

Κα ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ:
Τι έχει φταίξει λοιπόν και χάθηκε αυτός ο κόσμος;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Αυτό πρέπει να καθίσουμε να συζητήσουμε. Σας ξαναλέω, ότι αν το είχα έτοιμο, θα το είχα πει από λίγες μέρες πριν…

Κος ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ:
Με μία λέξη, τι θα λέγατε στον Πρωθυπουργό; Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων ή επαναξιολόγηση;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Καταρχήν δεν θα έλεγα στον Πρωθυπουργό, δεν είναι κόσμιο ένας Υπουργός, τουλάχιστον δημοσίως να λέει στον Πρωθυπουργό.

Κος ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ:
Εννοώ στην εσωτερική πολιτική συζήτηση που θα κάνετε στη Νέα Δημοκρατία.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Στις δικές μας διαδικασίες όμως, ο καθένας μας θα καταθέσει προφανώς και έχει υποχρέωση να καταθέσει, τις σκέψεις του.

Μπορώ να έχω όμως μια δεύτερη (απάντηση); Επειδή μιλάμε για ευρωεκλογές, υπάρχει και ένα άλλο επίπεδο και το επίπεδο αυτό είναι της Ευρώπης.

[ΔΗΛΩΣΕΙΣ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ]

Κος ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ:
Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό. Αφετηρία νέας διαδρομής για το 2027 το μήνυμα των ευρωεκλογών και «σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο» το μήνυμα, πατάει σε αυτό που συζητούσαμε τώρα με τον κύριο Δένδια, αν είναι μήνυμα «επιταχύνετε το έργο ή επαναξιολογήσετε»…

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Να το δούμε, πάντως προφανώς κάτι καλύτερο πρέπει να κάνουμε. Αλλά έλεγα κάτι άλλο το οποίο το είπε ο Πρωθυπουργός στο τέλος, την ευρωπαϊκή διάσταση, η οποία πρέπει λίγο να μας προβληματίσει όλους. Την περνάμε, νομίζω, λίγο αδιάφορα, λόγω της διάθεσης πάντα να κοιτάμε το εσωτερικό μας.

Το γεγονός ότι στη Γερμανία το AfD έρχεται δεύτερο κόμμα και εκπαραθυρώνει ένα ιστορικό κόμμα, το κόμμα του Μαρξ, το σοσιαλδημοκρατικό, και προσέξτε, ποιο AfD; Το AfD που ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου έλεγε ότι υπάρχουν και καλοί SS, δηλαδή σε διάλογο που διεξήχθη στην Γερμανία προ Αντενάουερ και κατέληξε προ Αντενάουερ με τη γενική τοποθέτηση του γερμανικού πολιτικού συστήματος της πλήρους απομάκρυνσης από αυτό το πράγμα….

Κος ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ:
Και στη Γαλλία η Λεπέν στην πρώτη θέση με βάση τις πληροφορίες

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Και επίσης η Λεπέν στη Γαλλία άνετα πάνω από 30%.

Κος ΚΟΥΒΑΡΑΣ:
Βλέπουμε πλάνα από την οδό Πειραιώς, εν τω μεταξύ. Ναι, κύριε Δένδια, συνεχίστε.

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Άρα, λοιπόν, εδώ αντιμετωπίζουμε πέραν από την εσωτερική μας διάσταση και μία πανευρωπαϊκή διάσταση που πρέπει να τη δούμε. Δεν είναι απλά τα πράγματα στην Ευρώπη.

Και το πόσο συναρτάται το μέλλον της Ελλάδας από το μέλλον της Ευρώπης νομίζω μπορούμε να το συμφωνήσουμε όλοι.

Κα ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ:
Κύριε Υπουργέ, νέα διαδρομή μπορεί να χαραχθεί με τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες πολιτικές;

Κος ΔΕΝΔΙΑΣ:
Η έμμεση ερώτηση αφορά, καταλαβαίνω, ανασχηματισμό και τα λοιπά. Δεν είναι στο θεσμικό πλαίσιο που δικαιούμαι εγώ να εκφέρω άποψη. Αυτό είναι δουλειά πάντα αυτού που έχει τη συνταγματική ευθύνη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο