Είμαστε συμμέτοχοι, είμαστε συνδημιουργοί 

στο πιο περήφανο εγχείρημα στην ιστορία αυτού του πλανήτη:

της Ενωμένης Ευρώπης.

Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου μας αφορούν όλους. Χωρίς εξαιρέσεις.

Για τη Νέα Δημοκρατία, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια τεράστια πολιτική κατάκτηση της σύγχρονης μεταπολεμικής ιστορίας μας. 

Είναι ο θεσμός που διασφαλίζει ότι η Ευρώπη αποτελεί έναν μοναδικό χώρο δημοκρατίας, ελευθερίας, ευημερίας, ασφάλειας, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η “Ευρώπη” είναι μια μεγάλη πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάκτηση για τους λαούς των χωρών μελών της.

Για τον ελληνικό λαό.

Είναι ο “χώρος” στον οποίο διεξάγονται αδιάβλητες εκλογές.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά.

Η ελευθερία του λόγου είναι αδιαπραγμάτευτη.

Η αντιμετώπιση των ανισοτήτων αποτελεί προτεραιότητα.

Η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης είναι εξασφαλισμένη.

Η ειρηνική συνύπαρξη των λαών και η έλλειψη κάθε μορφής επιβουλής εδαφών μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, αποτελούν εγγύηση για ευημερία κι ασφάλεια.

Όλα όσα θεωρούμε αυτονόητα κεκτημένα, αλλά για άλλους λαούς εξακολουθούν να παραμένουν ζητούμενα.

Η Ευρώπη είναι πάνω από όλα ένας χώρος κοινών αρχών κι αξιών διαφορετικών κρατών και η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα πολιτικό εγχείρημα απόλυτα ταυτισμένο με τις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας.

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, οι προσεχείς ευρωεκλογές δεν είναι αδιάφορες.

Αντίθετα, είναι μια εκλογική αναμέτρηση που σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία, με σημαντικές γεωπολιτικές αναταράξεις κι αλλαγές, θα επηρεάσει το μέλλον της Ευρώπης και την πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος τα επόμενα χρόνια.

Θα επηρεάσει τις ζωές και την πορεία της Πατρίδας μας.

Κάθε ψήφος στη Νέα Δημοκρατία δεν διασφαλίζει απλά την αναγκαία πολιτική σταθερότητα για να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τις απαραίτητες για την πρόοδο του τόπου μας μεταρρυθμίσεις.

Κάθε ψήφος στη Νέα Δημοκρατία αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και το κοινό μας όραμα για το μέλλον της Ευρώπης.
Ταυτόχρονα, αποτελεί ανάχωμα στις επικίνδυνα ανερχόμενες δυνάμεις του λαϊκισμού, τόσο από τα “αριστερά” όσο και από τα “δεξιά” μας.

Στη Νέα Δημοκρατία δεν αντιλαμβανόμαστε την Ελλάδα ως εισπρακτική εταιρεία ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Χάρη στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και την πολιτική επιλογή της εισόδου της χώρας στην τότε ΕΟΚ, σήμερα είμαστε συνοδοιπόροι, συμμέτοχοι, συνδημιουργοί στο πιο περήφανο πολιτικό εγχείρημα στη σύγχρονη ιστορία αυτού του πλανήτη.

Πριν από 50 ακριβώς χρόνια διέβλεψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην ιδρυτική διακήρυξη της παράταξής μας, ότι η Ελλάς μπορεί να συμβάλει πολιτικά, ηθικά και πολιτιστικά στην πραγματοποίηση της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης.

Έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα και να το προφυλάξουμε από τις επελαύνουσες ανεύθυνες δυνάμεις του λαϊκισμού και των πολιτικών άκρων.

Με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρωθυπουργό του καθαρού ευρωπαϊκού λόγου, προχωρούμε με αισιοδοξία κι αυτοπεποίθηση για τη νίκη που θα εξασφαλίσει ένα λαμπρό μέλλον για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Ο πόλεμος στο κατώφλι της ΕΕ αλλά και οι γεωπολιτικές κρίσεις του σήμερα έχουν αναδείξει την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας τόσο των κρατών μελών της ΕΕ όσο και την ανάγκη να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

 

Στην Ελλάδα

Την τελευταία πενταετία έχουμε ενισχύσει σημαντικά τόσο τις ένοπλες δυνάμεις μας, όσο και τις συμμαχίες μας.

Μόνο το τελευταίο έτος:

  • Παραλάβαμε άλλα 3 αναβαθμισμένα αεροσκάφη τύπου F-16 στην έκδοση Viper (το 2023 είχαμε παραλάβει επίσης 15 από τα συνολικά 83)
  • Ξεκίνησε η ναυπήγηση και της τρίτης ελληνικής φρεγάτας Belharra «Φορμίων»
  • Υπογράφηκε η συμφωνία για την προμήθεια της ισραηλινής προέλευσης πυραυλικού συστήματος πολλαπλών ρόλων μεγάλου βεληνεκούς SPIKE NLOS και την παραλαβή 2 σύγχρονων εκπαιδευτικών αεροσκαφών τύπου Μ-346.

 

Στην Ευρώπη

Στόχος είναι να διασφαλιστεί η δυνατότητα αποτελεσματικής αμυντικής θωράκισης των Κρατών-μελών. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται και η δημιουργία θέσης Επιτρόπου Άμυνας στην νέα Ε. Επιτροπή.

Βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο θα αποτελέσει η σύσταση του European Defence Industry Programme (1,5 δις από το υφιστάμενο Πολυετες Δημοσιονομικό Πλαίσιο) το οποίο θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της Ελλάδας.

Στα θέματα άμυνας και ασφάλειας, η φωνή μας στην Ευρώπη πρέπει να παραμείνει δυνατή.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο