Εξοπλισμός τελωνειακών υπηρεσιών με ‘scanners’ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου

Προς:

α) κ. Υπουργό Οικονομικών

β) κ. Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού

Το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων αποφέρει ετησίως παράνομα κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ στα κυκλώματα που νέμονται και ασκούν την δραστηριότητα αυτή, στερώντας ταυτόχρονα το κράτος από πολύτιμούς φόρους και δασμούς, τη στιγμή που αναζητά εναγωνίως ‘ισοδύναμα’ για ν’ αποφύγει τη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών.

Ένα αποτελεσματικό μέσο δια του οποίου οι τελωνειακές και διωκτικές αρχές δύνανται να ελέγξουν με αποδοτικότητα τις διασυνοριακές εμπορικές μεταφορές είναι τα αυτοκινούμενα συστήματα ελέγχου έμφορτων φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων με ακτίνες Χ (scanners). Σκοπός των συστημάτων αυτών είναι η παροχή επιβεβαίωσης με τη βοήθεια ακτινολογικής εικόνας ότι το φορτίο ενός φορτηγού αντιστοιχεί στα φορτωτικά έγγραφα και δεν περιλαμβάνει λαθραία εμπορεύματα, ιδίως προϊόντα καπνού, καθώς κι άλλα απαγορευμένα είδη, όπως όπλα, πολεμικό υλικό, εκρηκτικά, ναρκωτικές ουσίες κτλ.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δρομολογήσει τη διαδικασία για την προμήθεια τεσσάρων scanners, ώστε με την απόκτηση και αξιοποίησή τους σε επίκαιρα σημεία τελωνειακών ελέγχων, να αναβαθμιζόταν αποφασιστικά ο τεχνικός εξοπλισμός των αρχών, που θα αποκτούσαν έτσι τεχνολογικό προβάδισμα έναντι των οργανωμένων κυκλωμάτων λαθρεμπόρων.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. συναρμόδιοι Υπουργοί,

Τι μέτρα έχουν λάβει για τον εξοπλισμό των τελωνειακών αρχών με αυτοκινούμενα συστήματα ελέγχου εμφόρτων φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων με ακτίνες Χ (scanners) και ποιο το χρονοδιάγραμμα απόκτησης και ενεργοποίησής τους.

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Δένδιας

Μετάβαση στο περιεχόμενο