Φύλαξη συνόρων – Αξιοποίηση Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης

Προς:

κ. Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Αντί η Κυβέρνηση να μεριμνήσει για τη φύλαξη των συνόρων της χώρας και την υπεύθυνη διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, παρακολουθεί με απάθεια κάθε είδους διακινητές ανθρώπων και ‘αλληλέγγυους’ είτε να μετακινούν ανθρώπους δια των συνόρων, είτε να σκηνοθετούν διάφορα επεισόδια, όπως αυτά που αλλεπάλληλα λαβαίνουν χώρα στην Ειδομένη: απόπειρες παράνομης διάσχισης των συνόρων, βίαιη επιστροφή προσφύγων – μεταναστών από τις αρχές των Σκοπίων, κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής, περιστατικά βίας μεταξύ μεταναστών κ.α.

Την Τρίτη 19 Απριλίου, μάλιστα, ο αρμόδιος για τη δημόσια τάξη Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης επέκρινε δημόσια την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριοφυλάκων, επειδή σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε, στελέχη της επανέλαβαν αυτό που αντιλαμβάνονται οι πάντες, ότι ειδικά στην Ειδομένη η Κυβέρνηση άφησε να διαμορφωθεί μια κατάσταση μη ελέγξιμη και διαχειρίσιμη, με όλους τους κινδύνους που αυτή μπορεί να συνεπάγεται για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, ότι, περαιτέρω, επιτρέπει την υποκατάσταση, αντί της υποβοήθησης, του ελληνικού αστυνομικού προσωπικού στο έργο του από το προσωπικό της “Frontex” και ότι εκτός ελέγχου έχει οδηγηθεί η κατάσταση και στα λεγόμενα “hot spots” των νησιών, που έχουν ουσιαστικά μετατραπεί σε κλειστά κέντρα κράτησης χωρίς ανάλογες προδιαγραφές.

Ωστόσο, η ίδια η Κυβέρνηση έχει επίσημα αναγνωρίσει την ολιγωρία της στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων με τη συμφωνία των Βρυξελλών της 25.10.2015 για τη μεταναστευτική διαδρομή στα δυτικά Βαλκάνια, δια της οποίας δεσμεύθηκε, μεταξύ άλλων, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και τον περιορισμό της δευτερογενούς μετακίνησης μεταναστών, δηλ. της κίνησής τους προς την κεντρική Ευρώπη, σε συνεργασία με τη “Frontex”.

Από την άλλη πλευρά, άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για τη λειτουργία των υφισταμένων Τμημάτων και Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης τόσο στις παραμεθόριες περιοχές (πχ. Κιλκίς, Σέρρες), όσο και στην ενδοχώρα (π.χ. Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα). Σε προηγούμενη σχετική ερώτησή μου (1816/10.12.2015) είχε απαντήσει ότι η τύχη (και) των υπηρεσιών αυτών εξετάζεται στο πλαίσιο του «σχεδίου αναδιάρθρωσης των περιφερειακών Υπηρεσιών του Σώματος».

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός

α) Πως συνδυάζεται με τον οφειλόμενο σεβασμό προς τη συνδικαλιστική ελευθερία η δημόσια επίκριση στελεχών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων επειδή προέβη σε ανακοινώσεις επί θεμάτων αρμοδιότητας του προσωπικού που εκπροσωπεί.

β) Πως προτίθεται η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει το προσωπικό και τις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, σύμφωνα και με τις υποχρεώσεις της χώρας βάσει του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν;

Μετάβαση στο περιεχόμενο