Γραπτή δήλωση μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης της πρώτης Υπουργικής Συνάντησης του Διεθνούς Συνασπισμού για το Σαχέλ

Συμμετείχα σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην πρώτη Υπουργική Διάσκεψη του Διεθνούς Συνασπισμού για το Σαχέλ.

Στόχος της σημερινής συνάντησης ήταν να έρθουν σε επαφή οι ενδιαφερόμενες χώρες του Σαχέλ, η ΕΕ και οι διεθνείς οργανισμοί, ώστε να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας του συνασπισμού και να υιοθετηθούν κοινοί στόχοι και δεσμεύσεις.

Εξέφρασα τη θερμή υποστήριξη της Ελλάδος στην πρωτοβουλία ίδρυσης του Διεθνούς Συνασπισμού και στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας προς την επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή, η οποία αντιμετωπίζει ενδημικά ζητήματα ασφάλειας, αναπτυξιακής στασιμότητας, ανεργίας και έλλειψης υποδομών.

Η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση στο Σαχέλ έχει αντίκτυπο στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης. Στη κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ομάδας των 5 χωρών του Σαχέλ (Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι, Μαυριτανία, Νίγηρας και Τσαντ) η οποία έλαβε χώρα στις 28 Απριλίου, εντάχθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της χώρας μας, ειδική αναφορά για τη συνεργασία και στον τομέα της μετανάστευσης.

Η Ελλάδα, ως είναι γνωστό, συμμετέχει από το 2013 στην εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ στο Μάλι. Διατύπωσα την ετοιμότητα της χώρας μας να καταστήσει ακόμα πιο ενεργή την πολιτική παρουσία της στη Δυτική Αφρική, τόσο με τη συμμετοχή της στην Ειδική Ομάδα Takuba (Takuba Task Force) στο Μάλι, όσο και με την εγκαθίδρυση ελληνικής πρεσβείας στη Σενεγάλη.

Η Ελλάδα έχει πάρει απόφαση να αυξήσει το αποτύπωμά της στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στα σημεία κρίσεως, με σκοπό την ενίσχυση των προσπαθειών για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο