Γραπτή δήλωση μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης Υπουργών Εξωτερικών για ζητήματα που αφορούν στον Covid-19

Μετείχα, σήμερα, σε τηλεδιάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών για θέματα που αφορούν στην πανδημία του Covid-19. Μια πρωτοβουλία του Αυστριακού ομολόγου μου Alexander Schallenberg που είχε ως στόχο την από πλευράς μας εξέταση του τρόπου αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, καθώς και το συντονισμό των περαιτέρω ενεργειών μας ως προς τη συνεργασία μεταξύ Υπουργείων Εξωτερικών. Και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς στη σημερινή τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η Δανία, η Τσεχία, η Νορβηγία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Κόστα Ρίκα και το Ισραήλ.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που αντέδρασαν γρήγορα και αποφασιστικά στο ξέσπασμα της πανδημίας, προστατεύοντας αποτελεσματικά τους πολίτες της, γεγονός που έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Αυτό επιβεβαιώθηκε και πάλι σήμερα, καθώς η χώρα μας απέσπασε σειρά θετικών σχολίων για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία.

Στην τηλεδιάσκεψη είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας χειρίζεται την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, ιδιαίτερα στον κρίσιμο τομέα του τουρισμού, με στόχο την προστασία τόσο των επισκεπτών μας, όσο και των εργαζόμενων στον νευραλγικό αυτόν κλάδο της εθνικής μας οικονομίας.

Συζητήσαμε, ακόμα, το ζήτημα του επαναπατρισμού των αποκλεισμένων, εξ αιτίας της πανδημίας, ναυτικών, καθώς και το ζήτημα της διαχείρισης τυχόν νέων μεταναστευτικών ροών.

Τέλος, ανταλλάξαμε απόψεις ως προς τη διαχείριση ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύματος λοιμώξεων και συμφωνήσαμε να παρακολουθούμε την κατάσταση στενά προκειμένου να αντιδράσουμε κατάλληλα εφ’ όσον οι περιστάσεις το απαιτήσουν.

Μετάβαση στο περιεχόμενο