Η λαθρομετανάστευση πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης αναγνωρίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης στη συνάντηση της Κέρκυρας

Με την υιοθέτηση δύο σημαντικών σχεδίων ψηφισμάτων για την έρευνα και διάσωση μεταναστών και προσφύγων στη θάλασσα και τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών κρατών στην ευθύνη διαχείρισης της μετανάστευσης ολοκλήρωσε τις εργασίες της στην Κέρκυρα (1-2.6.2011) η Επιτροπή Μετανάστευσης, Προσφύγων & Πληθυσμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΚΣΕ). Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Επιτροπής, όλα τα κράτη – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν το ηθικό, πρωτίστως, καθήκον να μοιραστούν με τα μεσογειακά κράτη της “πρώτης γραμμής”, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα, την ευθύνη διαχείρισης των αιτούντων ασύλου και των προσφύγων που καταφθάνουν στις νότιες ακτές της Ευρώπης.

 

Τη σαφή αυτή τοποθέτηση της Επιτροπής χαιρέτησε ο βουλευτής Κέρκυρας και κοιν. εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος, υπό την ιδιότητα του προέδρου της Υποεπιτροπής Μετανάστευσης της ΚΣΣΕ, είχε επανειλημμένως θέσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης την ανάγκη υιοθέτησης μιας σαφούς πολιτικής που όχι μόνον θα ενστερνίζεται τις αρχές της Συνθήκης της Λισσαβώνας περί αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών κατά τη εφαρμογή των κοινών πολιτικών συνοριακών ελέγχων, ασύλου και μετανάστευσης, αλλά και θα ενθαρρύνει την περαιτέρω ανάπτυξή τους, μέσω του δυναμικού πεδίου διαλόγου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι αποφάσεις της συνάντησης της Κέρκυρας αναμένεται να εγκριθούν από την προσεχή σύνοδο της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Στρασβούργο, 20-24.6.2011), έχουν δε ιδιαίτερη αξία για την κατανόηση και προώθηση των ελληνικών θέσεων επί του ζητήματος της λαθρομετανάστευσης στα ευρωπαϊκά φόρα, με στόχο την επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης προς τη χώρα μας στα θέματα φύλαξης των συνόρων, οικονομικής συνδρομής και επαναπροώθησης λαθρομεταναστών στα κράτη υποδοχής τους.

Την πρωτοβουλία διοργάνωσης της συνάντησης είχε ο κ. Ν. Δένδιας, ως πρόεδρος της οικείας υποεπιτροπής Μετανάστευσης, με τη συνδρομή του κ. Ν. Βρεττού, επικεφαλής της ελληνικής κοιν. αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ και τη συνεργασία του Προέδρου της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικου και της Αντιπροέδρου της Βουλής κας Ρ. Ζήση.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας : «Το Συμβούλιο της Ευρώπης όχι απλώς κατανοεί, αλλά υπογραμμίζει, πλέον, την ανάγκη κατανομής ευθυνών και αλληλεγγύης προς τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ως ζητήματος αιχμής για όλη την Ευρώπη. Απαιτήθηκε προς τούτο συστηματική κι επίμονη προσπάθεια εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, απαιτήθηκε να φέρουμε εδώ συναδέλφους βουλευτές – μέλη της Επιτροπής Μετανάστευσης από τις τέσσερις γωνιές της ηπείρου μας προκειμένου να δουν το πρόβλημα επί τόπου.

Συναντήσεις όπως αυτή που μαζί διοργανώσαμε με απόλυτη επιτυχία στην Κέρκυρα, συμβάλλουν αποφασιστικά στην προώθηση των ελληνικών θέσεων, αλλά και στην προβολή του νησιού μας σε ανθρώπους υψηλής επιρροής. Γι’ αυτό κι ήταν όχι απλώς ηθικά ανεπίτρεπτο κι αψυχολόγητο, αλλά επιζήμιο για τη χώρα του Ξενίου Διός και το ίδιο το νησί μας το επεισόδιο που οργάνωσαν στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο ορισμένοι λίγοι που φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνονται πως ευθύνη για την κατάσταση και το μέλλον του τόπου μας έχουμε όλοι.»

Μετάβαση στο περιεχόμενο