“Η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται σε κύριο εκφραστή των πολιτών που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.”

Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικολάου Δένδια στην εφημερίδα REAL NEWS, στη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή.

Δημοσιογράφος: Παρά την ψήφιση του νέου μνημονίου την Τετάρτη και του Προϋπολογισμού του 2013 σήμερα, υπάρχει νέο θρίλερ με την εκταμίευση της δόσης;

Υπουργός: Όπως έχει ήδη εξηγήσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η ελληνική κυβέρνηση έπραξε αυτό που ήταν αναγκαίο. Είναι σειρά της Ευρώπης τώρα να ενεργήσει αντίστοιχα.

Δημοσιογράφος: Η πλειοψηφία των 153 ψήφων είναι αρκετή για να περάσουν τα μέτρα και στην κοινωνία κύριε υπουργέ;

Υπουργός: Κυρία Κοραή, με απλή αριθμητική δεν μετριέται η πολιτική βούληση. Αυτό που έχει σημασία είναι η αποφασιστικότητα στην εφαρμογή ενός όχι ευχάριστου αλλά αναγκαίου πολιτικού προγράμματος για τη διάσωση της χώρας. Και αυτή η αποφασιστικότητα αποδεικνύεται ότι υπάρχει στον μέγιστο βαθμό. Άλλωστε, ο αριθμός των 153 βουλευτών οι οποίοι υπερψήφισαν τα μέτρα είναι σε κάθε περίπτωση σαφώς μεγαλύτερος από τον αριθμό των 128 βουλευτών οι οποίοι τα καταψήφισαν.

Δημοσιογράφος: Έξι διαγραφές στο ΠΑΣΟΚ, μία στη ΝΔ, ανεξαρτητοποίηση του Μίμη Ανδρουλάκη, αντικρουόμενες απόψεις στη ΔΗΜ.ΑΡ. Δεν προκαλούν βαθιές ρωγμές στον κυβερνητικό συνασπισμό;

Υπουργός: Δεν θα ήταν κομψό εκ μέρους μου να σχολιάσω ζητήματα που αφορούν το εσωτερικό των άλλων δύο κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση. Το μόνο που μπορώ να πω, ως γενική διαπίστωση, είναι ότι οι συνθήκες δεν δοκιμάζουν μόνο τις αντοχές του ελληνικού λαού, αλλά και τη σοβαρότητα του πολιτικού κόσμου, σε όποιο κόμμα και εάν ανήκει.

Δημοσιογράφος: Όταν το ΠΑΣΟΚ διαλύεται τί στήριξη μπορεί να δώσει σε μια κυβέρνηση που τώρα έχει το πιο δύσκολο στοίχημα μπροστά της, να εφαρμόσει το πακέτο των μέτρων;

Υπουργός: Νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις κρίσεις μας προτού καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι «το ΠΑΣΟΚ διαλύεται». Το μόνο που μπορώ να σχολιάσω αυτή την στιγμή είναι ότι εκτιμώ την στάση της ηγεσίας του στη συγκεκριμένη συγκυρία, δηλαδή να στηρίζει την εφαρμογή ενός προγράμματος διάσωσης της χώρας, παρά την πίεση που ασκούν οι «σειρήνες του λαϊκισμού» για επιστροφή σε παλιές, αλλά κάθε άλλο παρά ωφέλιμες για τον τόπο πρακτικές. Η κυβέρνηση οφείλει ούτως ή άλλως να συνεχίσει το δύσκολο έργο της. Η επιβίωση της χώρας εξαρτάται από αυτό.

Δημοσιογράφος: Τι ρόλο θα μπορούσε να έχει η Ν.Δ. στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού;

Υπουργός: Η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων αυτή τη στιγμή σε κύριο εκφραστή των πολιτών που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Να σας θυμίσω ότι ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε προσδιορίσει κατά την ίδρυσή της ότι εκτείνεται ιδεολογικά από την μη φασιστική Δεξιά μέχρι τη μη κομμουνιστική Αριστερά. Αλλά το εάν θα ανασυντεθεί το πολιτικό σκηνικό και με ποιον τρόπο, θα απαντηθεί στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να αποτελεί τη βασική σταθερά του πολιτικού συστήματος και θα παραμείνει εγγυήτρια της πορείας της χώρας προς ένα καλύτερο αύριο.

Δημοσιογράφος: Να γίνουν αντιπρόεδροι οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης;

Υπουργός: Την απάντηση αυτή δεν μπορώ να τη δώσω εγώ, αλλά ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση. Μπορώ να σημειώσω όμως πως είναι χρήσιμο να κατανοηθεί από όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ότι στο «πλοίο» στο οποίο έχουμε ανέβει εν μέσω τρικυμίας, δεν πρέπει να αφήνουμε μόνο του τον καπετάνιο «να τραβάει κουπί». Η χώρα πρέπει σωθεί, έστω και εάν εμείς εξαφανισθούμε.

Δημοσιογράφος: Χρειάζεται ανασχηματισμός; Χρειάζονται νέα πρόσωπα και επιτάχυνση των ρυθμών της κυβέρνησης;

Υπουργός: Το αν χρειάζεται ανασχηματισμός ή όχι είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να το διαπιστώσει.

Δημοσιογράφος: Αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα, αν δεν υλοποιηθούν οι στόχοι;

Υπουργός: Θίγετε το κύριο ζητούμενο: να επιτύχουμε τους στόχους. Το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει προσανατολίσει τη δράση της στην επίτευξη των στόχων είναι η ουσιώδης διαφορά της με τις κυβερνήσεις που είχαν προηγηθεί. Πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε. Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμπόρευση κοινωνίας και κυβέρνησης. Αν επιτύχουμε τους στόχους, όχι μόνο δεν θα υπάρξουν νέες επιβαρύνσεις, αλλά είναι πολύ πιθανό να δούμε ελαφρύνσεις, σε ορίζοντα τετραετίας. Άλλωστε ιδεολογικά η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στις μειώσεις των φορολογικών βαρών.

Δημοσιογράφος: Νόμος και τάξη στις διαδηλώσεις;

Υπουργός: Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι απολύτως σεβαστό και συνταγματικά κατοχυρωμένο. Είναι άλλο αυτό όμως και άλλο «το δικαίωμα στην καταστροφή», το οποίο είχε καταστεί de facto ανεκτό τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει επιτέλους και στην Ελλάδα να διεξάγονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απολύτως ειρηνικές, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε την πρώτη μέρα της απεργίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, την Τρίτη που πέρασε. Την επομένη όμως είδαμε και πάλι κάποιους να επιχειρούν – ανεπιτυχώς χάρη στην αποφασιστική στάση της Ελληνικής Αστυνομίας – καταστροφές και λεηλασίες. Αλλά για να μην συνεχισθούν αυτά τα φαινόμενα δεν αρκεί η πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους επίσης οι συνδικαλιστικοί φορείς, τα κόμματα και τελικά η κοινωνία. Η κοινωνική αποδοκιμασία των παρανομούντων είναι η ισχυρότερη ασπίδα προστασίας.

Δημοσιογράφος: Ο πρωθυπουργός μίλησε για τον κίνδυνο των άκρων, τη Σκύλα και τη Χάρυβδη. Ποια είναι αυτά τα άκρα; Η Χρυσή Αυγή είναι; Ο Συνασπισμός – έστω ένα τμήμα του – είναι;

Υπουργός: Για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα από την Χρυσή Αυγή οτιδήποτε άλλο παρά ακραία συμπεριφορά. Η Χρυσή Αυγή δεν κρύβει τι πρεσβεύει. Αυτό που μου προκαλεί απογοήτευση είναι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να καθυποτάσσεται συνολικά στη βούληση ακραίων συνιστωσών, παρότι η εκλογική του μεγέθυνση δημιούργησε μια προσδοκία «ενηλικίωσής» του. Θέλω να πιστεύω ότι στην πορεία θα επικρατήσουν πιο νηφάλιες φωνές.

Δημοσιογράφος: Να βγει εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή;

Υπουργός: Το ισχύον Σύνταγμα δεν προσδιορίζει συγκεκριμένες αρχές που οφείλει να τηρεί ένα κόμμα, ούτε αποκλείει οποιαδήποτε ιδεολογία, όπως συμβαίνει σε ορισμένες άλλες χώρες. Υπάρχει βέβαια το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, βάσει του οποίου οποιαδήποτε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα μπορεί να χαρακτηρισθεί εγκληματική οργάνωση, εάν και εφόσον αποδειχθεί ότι επιδιώκει τη διάπραξη κακουργημάτων.

Μετάβαση στο περιεχόμενο