“Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την Κυβέρνηση αυτή αλλά δεν συγκυβερνά”

Συνέντευξη του Νίκου Δένδια στον “Τύπο της Κυριακής” και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Κατσαβού (13/11/2011)

Ο Λουκάς Παπαδήμος, στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση, ζήτησε ενότητα, συνεννόηση και συναίνεση. Θα την έχει από τη Νέα Δημοκρατία;

Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει διαχρονικά ότι είναι το κόμμα της εθνικής υπευθυνότητας και ότι δεν παίζει με τους θεσμούς. Από τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς συμφώνησε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη συγκεκριμένη κυβέρνηση, συμφώνησε και σε ένα πνεύμα συνεννόησης. Δεν θα πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να γίνει σύγχυση με τον όρο «συγκυβέρνηση». Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την κυβέρνηση αυτή προκειμένου να μην «βουλιάξει» η χώρα από τις συνέπειες της εξαγγελίας του δημοψηφίσματος από τον προηγούμενο πρωθυπουργό, αλλά δεν συγκυβερνά στην κυριολεξία.

Τι καρπούς θα αποδώσει ο «γάμος» γαλάζιων στελεχών με συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ στο νέο κυβερνητικό σχήμα, όταν ο Αντώνης Σαμαράς έχει τηρήσει σταθερά σκληρή αντιμνημονιακή γραμμή;

Κατ’αρχήν δεν μιλάμε για βουλευτές, με την εξαίρεση του κ. Αβραμόπουλου, που και αυτός έχει παραιτηθεί από το Κοινοβούλιο. Και δεύτερον, ακόμη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν συνειδητοποιήσει πλέον, όπως ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, ότι το Μνημόνιο έτσι όπως έχει δεν βγάζει πουθενά ή για την ακρίβεια μας οδηγεί σε αδιέξοδο. Να σας υπενθυμίσω την προτροπή προς τον κ. Λουκά Παπαδήμο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου, ενός προσώπου που διαθέτει την διακομματική εκτίμηση και σεβασμό, να μην επιβάλλει νέους φόρους γιατί η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία αυτού του εγχειρήματος;

Παρότι θα είναι μικρός ο χρόνος του εγχειρήματος, θα είναι πολλοί οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν ενώ δεν έχω πεισθεί, με βάση την πρόσφατη συμπεριφορά του και τα απίστευτα περιστατικά που ζήσαμε τον τελευταίο μήνα , για τις ειλικρινείς προθέσεις του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού. Εύχομαι και ελπίζω ότι θα σταθούμε όλοι μας στο ύψος των περιστάσεων, αλλά δεν θα ήθελα να διακινδυνεύσω καμία πρόβλεψη αυτή τη στιγμή.

Πιστεύετε ότι οι κάλπες θα στηθούν στις 19 Φεβρουαρίου;

Το πλαίσιο της συμφωνίας, την συγκεκριμένη ημερομηνία όντως περιλαμβάνει και λογικά κάπου εκεί θα οδηγηθούμε σε κάλπες. Ακόμη και εάν χρειασθεί να μετατεθεί για λίγες εβδομάδες αυτή η ημερομηνία, προκειμένου να επιλυθούν τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν από τη συμφωνία, θα είναι μια κυβέρνηση σύντομης διάρκειας. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται και δεν πρέπει να παραταθεί ο χρόνος της διακυβέρνησής της πέρα από τον Μάρτιο. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης η οποία δεν διαθέτει νωπή λαϊκή εντολή, με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Ο Αντώνης Σαμαράς δέχθηκε επικρίσεις για το «ναι» στη συναίνεση την περασμένη Κυριακή και εκτιμάται, από τους πολιτικούς του αντιπάλους, ότι αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισε να ορίσει εξωκοινοβουλευτικά στελέχη στη μεταβατική κυβέρνηση. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Η οπτική αυτή αδικεί τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και είναι οπτική… ΠΑΣΟΚ, καθώς του αποδίδει πρακτικές και επιδιώξεις που είναι συνηθισμένες στο συγκεκριμένο κόμμα, αλλά όχι στο κόμμα μας. Χαίρομαι ειλικρινά που ο Αντώνης Σαμαράς τήρησε τη συγκεκριμένη στάση και απέδειξε σε όλους τους κακοπροαίρετους ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πάσχει από αγκυλώσεις, ότι είναι το μεγάλο κόμμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού και ο θεματοφύλακας της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας. Αυτό είναι κάτι που οφείλουν να του το αναγνωρίσουν οι πάντες.

Υπάρχει κίνημα «των πέντε στη ΝΔ»; Και αναφέρομαι στους βουλευτές κ.κ. Μητσοτάκη, Σπηλιωτόπουλο, Χατζηδάκη, Βαρβιτσιώτη και Αντώναρο, οι οποίοι μέσα σε λίγα 24ωρα έχουν λάβει πρωτοβουλίες προκαλώντας προβληματισμό, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνεργάτες του κ. Σαμαρά. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Αρμόδιοι για να δώσουν διευκρινίσεις, περισσότερο από κάθε άλλον, είναι οι συγκεκριμένοι βουλευτές στους οποίους αναφερθήκατε. Τους εκτιμώ απεριόριστα, αλλά ο καθένας μας έχει διαφορετικές επιμέρους απόψεις για διαφορετικά ζητήματα. {Με όλο τον σεβασμό απέναντί τους, θα τολμούσα να πω επίσης ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι καλό να τίθενται πρώτα στον Πρόεδρο του κόμματος και στα όργανα και εν συνεχεία οπουδήποτε αλλού. Πάντως, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, επί της προθέσεων διαφωνία δεν υπήρξε}.

Εκτιμάτε ότι η πενθήμερη καθυστέρηση στον ορισμό του νέου πρωθυπουργού, έχει αντίκτυπο στο πρόσωπο του προέδρου της ΝΔ;

Κάθεάλλο. Από τη μια είχαμε έναν πρωθυπουργό που ουσιαστικά είχε παραιτηθεί μετά την… ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε εν μέσω εκβιαστικών διλημμάτων στους βουλευτές του, αλλά δεν τολμούσε να παραιτηθεί τυπικά και «έπαιζε» παιχνίδια προσωπικής πολιτικής επιβίωσης μέχρι την τελευταία στιγμή. Και από την άλλη, έναν υπεύθυνο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει ότι δεν έχει πρόβλημα με οποιαδήποτε λύση επιλεγεί. Αυτό επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά στο τέλος και κατέδειξε τη μεγάλη διαφορά νοοτροπίας μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, όπως και τη μεγάλη διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα της ευθύνης μας απέναντι στο λαό και στον τόπο.

Πιστεύετε, ότι η μεταβατική αυτή κυβέρνηση, θα αλλάξει το πολιτικό τοπίο της χώρας ή τα δύο μεγάλα κόμματα, θα παραμείνουν κόμματα εξουσίας;

Aς μην γελιόμαστε. Από μία κυβέρνηση τριών μηνών δεν αλλάζει το πολιτικό σύστημα, όπως επιβεβαιώθηκε και από την εμπειρία του 1989-90.

Μετάβαση στο περιεχόμενο